Innlandet har bedt om smittvernutstyr

En oversikt over hva Innlandskommuner trenger av smittevernutstyr er sendt Helsedirektoratet. Det opplyste fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund i et kontaktmøte med kommunene 20.03. Smittevernutstyr er nå tema på «alle nivåer».

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.03.2020

Lund sa at nytt utstyr nå begynner å komme til landet og at det lages et system for distribusjon. Kommunene må melde status for beholdning og behov, og tilgjengelig utstyr vil så bli prioritert og distribuert.

I samme møte sa fylkesmann Knut Storberget at vi har store utfordringer framfor oss for å hindre smittespredning, ressursene må møtes og vi må få til en rettferdig fordeling av utstyret. "Vis solidaritet med hverandre og bidra til rettferdig fordeling" sa han.

Også helse- og omsorgsminister Bent Høie har smittevernsutstyr som tema. I en pressekonferanse fredag (20.03.2020) sa han at det er knapphet på smittevernutsyr. Det jobbes målrettet og på mange måter for å skaffe utstyr både til sykehusene og til kommunene. Høie presiserte at det er viktig at alle som går på jobb, og er i front, kan være trygge på at de har god beskyttelse.

Imponert

Høie er imponert over bedrifter som stiller opp i en vanskelig tid og omstiller driften for å bidra til produksjon av smittevernutstyr. «De som omstiller seg nå til å produsere smittevernutstyr, gjør en stor og viktig innsats for helsetjenesten» sa Høie under pressekonferansen. Det ble fremhevet at omstillingen var og viktig for arbeidstakerne og lokal samfunnet. Det jobbes på nasjonalt nivå for at kommunene skal få det utstyret de trenger og det kommer til å bli fordelt til hele helsetjenesten.

Ny forsyning

I går fikk nasjonale lagre ny forsyning av munnbind og åndedrettsvern. I dag signerte Norge en rammeavtale med Europa kommisjonen om norsk deltakelse i et EU-initiativ for felles anskaffelse av legemidler, medisinsk utstyr og verneutstyr. Dette betyr at landene i Europa kan stå felles i arbeidet om å gi en felles anskaffelse for å møte utfordringer som koronautbruddet har gitt på dette området.

Viktig å tenke både kortsiktig og langsiktig

«Vi må jobbe med å skaffe utstyr på kort sikt, men vi må og jobbe nå for å skaffe oss mer kunnskap på litt lengre sikt.» fortalte Bent Høie. Forskningsrådet har utlyst 30 millioner kroner til forskning på spørsmål som er relevante for håndteringen av korona virus utbruddet. Hele 114 fagmiljøer fra hele landet hadde meldt sin interesse og jobbet nå med søknadene sine. Målet med forskningen er å evaluere behandlingen og finne mer kunnskap om hvordan viruset sprer seg og hvilken effekt det har. Høie var glad for at vi har dyktige fagfolk og forskere som jobber med å finne morgendagens løsninger, mens andre jobber intenst med å løse dagens problemer.

 

Nå kan du abonnere på koronanyheter fra Fylkesmannen i Innlandet! Gå til https://www.fylkesmannen.no/innlandet/abonnement/, kryss av for "korona" og oppgi din e-postadresse, så får du e-postvarsel om alle koronasaker som vi legger ut.