Hvordan får du med deg oppdateringer i rundskrivet til sosialtjenesteloven?

Fylkesmannen minner om at det til stadighet skjer endringer i rundskrivet til sosialtjenesteloven. (Hovednr. 35 - Lov om sosiale tjenester i Nav.)

Vi oppfordrer derfor alle til å bruke rundskrivet som ligger på nav.no.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.09.2020

Fylkesmannen minner om at det til stadighet skjer endringer i rundskrivet til sosialtjenesteloven. (Hovednr. 35 - Lov om sosiale tjenester i Nav.) Vi oppfordrer derfor alle til å bruke rundskrivet som ligger på nav.no.

Den 01.07.20 ble det gjort to endringer i rundskrivet til sosialtjenesteloven. På nav.no står det:

«Den ene endringen gjelder forskrift om kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad. Formålet med endringen er å begrense velferdseksport, samt å stramme inn på offentlig støtte til foreldre som sender barn til land hvor de potensielt kan risikere å bli utsatt for tvang og omsorgssvikt. Endringen er et forsøk på å forebygge slike handlinger. 

Bakgrunnen for endringen er forslag fra departementet datert 09.11.201 om endring i forskrift 21. desember 2011 nr. 1471 om kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad § 3 første ledd og nytt andre ledd. Endringen ble vedtatt 04.06.20, og trer i kraft 01.07.20.

Den andre endringen er knyttet til integreringstilskudd og plikten for kommunene til å yte sosiale tjenester. Hovedbudskapet i endringen er at en person som er bosatt i en kommune og deretter flytter til en annen kommune, bare har rett til tjenester fra NAV-kontoret i tilflyttingskommunen dersom flyttingen er avtalt mellom kommunene. Dette gjelder selv om integreringstilskuddet følger folkeregistrert adresse og overføres til en ny kommune ved flytting.»

Fylkesmannen har fått mange spørsmål som gjelder integreringstilskudd og plikten for kommunen til å yte sosiale tjenester. Endringen i rundskrivet gir svar på de fleste av disse spørsmålene.

 

Vi minner også om nytt rundskriv om statlige veiledende retningslinjer for økonomisk stønad for 2020 fra Arbeids- og
sosialdepartementet. Endringen trer i kraft fra 1. september 2020.

I rundskrivet er den veiledende satsen for økonomisk stønad til livsopphold i kategorien barn 0-5 år oppjustert til kr 2 750 per måned. Endringen gjøres
som følge av omtale i Prop. 1 S (2019-2020) om at satsen skal økes tilsvarende økningen i barnetrygden for barn opp til fylte seks år med virkning fra 1. september 2020.