Sepsistilsyn ved sykehusenes akuttmottak

I 2016 og 2017 har det i regi av Statens helsetilsyn vært gjennomført landsomfattende tilsyn med helseforetakenes somatiske akuttmottak og deres gjenkjennelse og behandling av pasienter med sepsis.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.12.2017

I tillegg til at tilsynet har en sterk faglig profil, er det banebrytende i den forstand at det også vurderer om tilsyn hjelper. Det blir gjort ved journalgjennomganger utført av tilsynsteamene, åtte og fjorten måneder etter selve tilsynet. Resultatet fra oppfølgingene vil munne ut i en doktorgrad.

Det aller viktigste ved dette tilsynet er å vurdere om pasienter med sepsis eller mistanke om sepsis og i særdeleshet sepsis med organdysfunksjon (dvs. hvor organene i kroppen svikter som følge av infeksjonen), får behandling med antibiotika tidsnok. Sepsis med organdysfunksjon har en dødelighet på opptil 50 % ved manglende eller forsinket igangsatt antibiotikabehandling.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har vært representert i et regionalt team sammen med Fylkesmannen i Telemark og Fylkesmannen i Vestfold. Vi har vurdert akuttmottakene ved sykehusene i Arendal, i Kristiansand, i Skien og i Tønsberg.

Ved samtlige akuttmottak i landet som har vært med i kartleggingen, er det funnet avvik. Vårt regionale team var det første som startet vinteren 2016 og er så langt det eneste hvor oppfølgingen nasjonalt sett er avsluttet. Deltagerne fra Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har vært; ass. fylkeslege Aud H. Garmann Askevold, ass. fylkeslege Tort Harald Christiansen og seniorrådgiver Gry Ilje Tveit.

Under tilsynet i februar 2016 ble det ved Sørlandet sykehus HF (SSHF) funnet fem avvik:

  1. Akuttmottakene i Arendal og i Kristiansand hadde ulike triagesystem (system for hastegradsvurdering), noe som førte til forsinkelser i pasientbehandlingen og vanskeliggjorde oppfølging for ledelsen i SSHF
  2. Det var ikke god nok dokumentasjon for når pasientene var blitt tilsett av lege
  3. Det ble ikke gitt antibiotika tidsnok til alle pasienter som trengte denne behandlingen
  4. Det var ikke sikret tilstrekkelig observasjon av alle pasienter med sepsis eller mistanke om sepsis mens de oppholdt seg i akuttmottaket
  5. Informasjon ved overflytning til sengepostene var ofte mangelfull.

Journalgjennomgangen åtte måneder etter tilsynet ble ved SSHF gjennomført våren 2017 og journalgjennomgangen fjorten måneder etter tilsynet ble gjennomført i høst. Etter den siste journalgjennomgangen har vi oppsummert følgende punkter:

  • SSHF har gjennom hele perioden med tilsyn og journalgjennomganger jobbet aktivt med å forbedre kvaliteten for innkomne pasienter med sepsis eller mistanke om sepsis i akuttmottakene ved de to sykehusene. Blant annet er det nå et felles triagsysten ved akuttmottakene i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord (sistnevnte sykehus var ikke med under tilsynet). Det er videre gjennomført en rekke tiltak for å sikre lik praksis samt for å rette opp avvikene som ble avdekket under selve tilsynet
  • Flere av tiltakene har ikke vart lenge nok til å kunne bli reelt evaluert
  • Det er fortsatt et forbedringspotensial når det gjelder tidlig igangsatt antibiotikabehandling hos sepsispasienter med organdysfunksjon i helseforetaket. (Tidlig igangsatt behandling er her definert som innen en time fra tidspunkt for ankomst sykehuset)
  • Fokus må også være rettet mot sepsispasienter som er «mindre» syke både i akuttmottaket og ikke minst ved overføring til mottakende avdeling
  • Den største utfordringen videre synes å være å sikre adekvat oppfølging i akuttmottakene i henhold til tildelt hastegrad samt å sørge for tilfredsstillende føringer for videre oppfølging på sengepostene

Alle avvik er ikke rettet opp. Høsten 2018 vil vårt lokale tilsynsteam derfor gjøre en ny journalgjennomgang ved akuttmottakene i Arendal og i Kristiansand.