Hedret etter redningsinnsats

Fylkesmann Frank Jenssen delte ut diplom til Oddgeir Kvien og Bård S. Solem til venstre i bildet
Fylkesmann Frank Jenssen delte ut diplom til Oddgeir Kvien og Bård S. Solem til venstre i bildet (Foto: Robert Morberg / Fylkesmannen i Trøndelag)

I dag ble Bård Sverre Solem og Oddgeir Kvien fra Trondheim hedret for sin redningsdåd januar 2018. Fylkesmann Frank Jenssen overrakte diplomet fra Carnegies Heltefond.

Den 21.januar 2018 gikk da 12 år gamle Eirik Ask gjennom isen da han spilte ishockey sammen med flere kamerater på Jonsvatnet. Tilfeldigvis var også Solem og Kvien, som begge er aktive på skøyter, ute på isen denne dagen. De hadde med seg sikkerhetsutstyr og kom raskt i gang med redningsarbeidet. Få minutter etter at Eirik gikk gjennom isen ble han dratt inn på trygg is.

-Jeg husker jeg fikk litt panikk da jeg gikk gjennom isen. Broren min sa jeg måtte roe ned å slappe av. Heldigvis kom hjelpen kort tid etter, sier Eirik Ask. 

Eirik Ask sammen med heltene.

Eirik Ask sammen med heltene.


Solem og Kvien som filmet sin skøytetur denne dagen skimtet at noen hadde gått under isen. De kom raskt til, og i og med at kameraet gikk ble også selve redningsaksjonen filmet.

Se redningsaksjonen her 


Det var på sitt styremøte den 11. desember 2018 at styret i Carnegies Heltefond vedtok at Solem og Kvien skulle hedres med diplom for sin redningsdåd. Det var fylkesmann Frank Jenssen som sto for overrekkelsen av diplomet under en markering på Statens hus i Trondheim.

Fakta om Carnegies Heltefond 

Carnegies Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund. Fondets grunnlegger var Andrew Carnegie (1835-1919), som utvandret fra Skottland til USA i 1848. Der etablerte han fra 1865 en rekke jernverk og kontrollerte etter hvert det meste av amerikansk stålindustri. Han solgte virksomheten i 1901 for 500 millioner dollar. Fondets formål er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre.