Ambassadør for årets TV-aksjon

Aisha Bigset fra Beitstad i Trøndelag er ambassadør for årets TV-aksjon Care 2019. Beistad-kvinnen har satt i gang et viktig arbeid for å gi kvinner og jenter tilgang til bind. Det gjør at de kan fullføre skolegangen sin eller gå på arbeid.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.09.2019

 Årets TV-aksjon skal skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. Care – og alle som bidrar, skal gi 400.000 kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. Årets aksjon er søndag 20. oktober. Fylkesmannn Frank Jenssen leder fylkesaksjonskomiteen for årets TV-aksjon i Trøndelag.


Mat prioriteres 

Prosjektet til Aisha Bigset tilbyr en løsning på et problem som rammer kvinner i den fattige delen av verden. Nemlig tilgang på bind når du får mens.

-En pakke bind koster det samme som en middag i Burundi. Når du sulter prioriterer du mat, heller enn å kjøpe bind, forteller Aisha Bigset, initiativtaker.

Gjennom sitt arbeid for å sikre jenter og kvinner et bedre liv er Aisha Bigset blitt ambassadør for TV-aksjonen i Trøndelag. Denne uken traff hun medlemmene i fylkeskomiteen for årets TV-aksjon, for å fortelle om sitt arbeid.
Hun er også nylig blitt nominert til Plan Internasjonal Norge sin Jentepris 2019 for prosjektet.

Engasjement skaper lokale arbeidsplasser i Burundi

Aisha Bigset er opprinnelig fra Burundi. Hun kom til Trondheim som 13-åring og har nå etablert seg i Beitstad med mann og barn. Det var ved et besøk i Burundi for fem år siden hun oppdaget at jenter og kvinner brukte rester av skumgummi og skitne tøystykker som bind.

– De gikk heller ikke på skole på grunn av mensen og de isolerer seg også fra arbeid. Da bestemte jeg meg for å gjøre noe, sier Bigset, som har berørt mange med sitt engasjement.

Ved hjelp av lokale kvinner i Burundi syr og distribuerer de bind og ikke minst driver opplæring i hygiene og kvinnehelse. Fortsatt er det mange tabu knyttet til menstruasjon. Derfor er åpenhet og opplæring om kvinnehelse for både mødre og jentene viktige tiltak i arbeidet for å bedre kvinners liv.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.