Snart sender vi digital post til trønderne

Har du opprettet digital postkasse? Fra og med i år sendes i utgangspunktet alle brev fra Fylkesmannen til privatpersoner i Trøndelag digitalt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.02.2018

Mange tusen dokumenter sendes årlig ut fra Fylkesmannen. Det meste av dette sendes som vanlig brevpost. Fra og med i år skal alle våre brev til privatpersoner sendes digitalt. På landsbasis sender det offentlige ut rundt åtte brev per innbygger i året, noe som tilsvarer 40 millioner brev. Det meste av dette sendes som fysiske brev, noe som både har en miljø- og økonomisk kostand. Det offentlige bruker rundt 400 millioner kroner årlig på porto. Penger som kan brukes til andre viktige formål.

Hva må du gjøre?

Det er en stor fordel å ha en digital postkasse. Om lag 1,8 millioner innbyggere har nå oppretta en digital postkasse. Det er ikke en vanlig e-post-konto, men en sikker digital postkasse. Med digital postkasse får du en løsning med god sikkerhet til å ta imot og oppbevare viktig post digitalt. I tillegg kommer svaret langt raskere frem når du slipper å vente på postgangen.

e-Boks eller Digipost?

Som privatperson har du to digitale postkasseløsninger å velge mellom. Enten oppretter du en digital postkasse hos e-Boks eller Postens Digipost. Det er helt opp til deg. Fordelene for deg er mange:

  • Du mottar posten med en gang
  • Du har tilgang til posten over alt
  • Du sparer miljøet (mindre papirbruk, færre utskrifter og redusert transportbehov)
  • Både du og vi sparer porto på å velge digital post

Har du digital postkasse fra før?

Flott! Men, om det er lenge siden du har logget deg inn kan det være lurt å gjøre det.

Da kan du:

  • Sjekke at kontaktinformasjonen din er korrekt
  • Bestille varsling på SMS eller e-post når du får brev fra det offentlige

Kan du sende digitalt til Fylkesmannen da?

Ja, det kan du. Den sikreste, og etter vår vurdering den beste, måten å kontakte oss på er å bruke digitalt meldingsskjema, «Send sikker melding».

Da logger du deg inn med ID-porten, et felles og sikkert innloggingssystem for offentlige tjenester. Fordelen er at du kan sende sensitiv informasjon, også personsensitiv informasjon, gjennom denne løsningen. Systemet håndterer også store vedlegg. Vi har også en rekke sikre digitale skjemaer for en del av våre tjenester.

Kan jeg ikke motta brevpost lenger?

Jo, det kan du. Dersom du ikke har opprettet en digital postkasse får du et fysisk brev i postkassen i stedet. Det samme om du har valgt å reservere deg mot å få digitale brev fra det offentlige.

Systemet vårt er lagt opp slik at om du har digital postkasse, så sender vi til den digitale postkassen. Har du ikke digital postkasse, kommer brevet som vanlig brevpost.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.