Norge og Trøndelag blir renere!

Vet du at det i 2019 ble fjernet 2 000 tonn avfall fra norsk natur? Over 100 000 timeverk, fordelt på 24 000 engasjerte personer, gikk med for å gjøre Norge og Trøndelag renere.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 04.06.2020

Hold Norge Rent
Hvert år gir Hold Norge Rent ut Strandrydderapporten som presenterer informasjon og statistikk fra ryddig av søppel året før. Rapporten viser at Norge har et voksende miljøengasjement, og det gledelige er at dette gjelder spesielt blant barn og unge. Over 105 000 frivillige ryddet i 2019 søppel, og over 5500 ulike ryddeaksjoner ble gjennomført i fjor. Dette er en helt uvurderlig innsats for å holde Norge rent og bevare et godt livsmiljø i norsk natur.

Totalt ble over 2 000 tonn avfall ryddet fra norsk natur i 2019. Strandrydderapporten gir oss kunnskap om hvilke typer avfall som havner i naturen, og hvor avfallet stammer fra. Over 80 prosent av avfallet er plast. Sammen med isopor, metall og glass utgjør dette over 96 % av avfallet som ble ryddet i 2019. Statistikken viser at personlig forbruk, fra meg og deg, utgjør den største kilden til avfallet. Maritim virksomhet (inkludert fiskeri) og avfall fra bygg, næring og industri følger tett bak.

Hva med Trøndelag?
Trøndelag har uten tvil blitt renere i 2019. Det er lagt ned over 11 000 timer med ryddig i Trøndelag, og i løpet av denne tiden er 378 kilometer med strandlinje ryddet. Totalt er det ryddet 240 905 kilo med avfall i Trøndelag. I vårt fylke viser det seg at uidentifiserbare plastbiter er det som forekommer oftest. Små taustumper, isopor, drikkeflasker og plastposer er andre typer avfall som er vanlig i Trøndelag, noe som er sammenlignbart med resten av Norge.

Norge og Trøndelag har uten tvil mye jobb igjen, for å kunne bli en nasjon uten avfall i naturen. For å klare det er vi helt avhengig av at dugnadsånden fortsetter fremover. De frivillige gjør en fantastisk egeninnsats, og gjennom støtte fra tilskuddsordninger, kommuner, fylkeskommuner og næringslivet har dette sammen skapt et solid fundament for lokale og nasjonale tiltak og prosjekter mot forsøpling.

Fylkesmannen i Trøndelag har fått et ansvar for å koordinere arbeidet med marin forsøpling i vårt fylke. Vi ønsker å skryte av innsatsen som blir lagt ned i vårt fylke, som er uvurderlig for at Trøndelag skal bli et godt sted å bo, vokse og virke i for alle!

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.