Varsel om tvangsmulkt

Fylkesmannen i Trøndelag varsler selskapet Nutrimar tvangsmulkt på en million kroner og mulig inndragning av forurensningstillatelse. Årsaken er at luktproblemene fra bedriften ikke er løst.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.02.2019

Fylkesmannen har mottatt en rekke naboklager på luktutslipp fra biproduktanlegget til Nutrimar AS på Kverva i Frøya kommune. Klagene har økt i omfang og det kommer stadig nye klager på luktutslipp fra bedriften. Nå varsler Fylkesmannen en tvangsmulkt på en million kroner – om problemene ikke blir løst.

Luktproblemene kan løses


For å unngå tvangsmulkt må bedriften innen utgangen av mai måned i år sende dokumentasjon som viser at tilfredsstillende rensesystemer for luft er installert i biproduktanlegget. Videre at disse fungere, slik at luktutslippene holdes innenfor grenseverdiene i tillatelsen gitt etter forurensningsloven. Dette må bekreftes av ekstern konsulent.

Pågått over tid


Det er gjennomført ny luktkartlegging ved bedriften i 2018, som bekreftet at luktutslippene overstiger grenseverdiene i tillatelsen. Fylkesmannen gjennomførte også tilsyn med Nutrimar AS i 2018. I etterkant av dette har det vært kommunikasjon og møte mellom representanter for bedriften og Fylkesmannen. Årsaken til at det nå varsles tvangsmulkt på en million kroner, og mulig inndragelse av tillatelse, er at bedriften ikke har løst luktproblemene innen tidligere fastsatte frist.

Tvangsmulkt


Formålet med tvangsmulkt er å gi den ansvarlige økonomisk motivasjon for å etterleve de kravene som er fastsatt.
Tvangsmulkt er ikke straff, og det skal alltid være mulig for den ansvarlige å unngå tvangsmulkten. Tvangsmulkten har virket etter sin hensikt om den ansvarlige innretter seg slik at han ikke må betale.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.