Fellingstillatelse av moskus i Oppdal

Fylkesmannen i Trøndelag har gitt tillatelse til felling av en moskusokse som oppholder seg ved Lønset i Oppdal kommune.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.09.2018

Torsdag 20. september har Fylkesmannen i Trøndelag gitt fellingstillatelse av en moskusokse. Bakgrunnen er oksen oppholder seg ved Lønset i Oppdal. Dette er ca 2 mil nor for kjerneområdet til moskus, og den oppholder seg nær bebyggelse og vei i området. Det er Statens naturoppsyn som har søkt om fellingstillatelse.

Farlig for mennesker hvis vi blir for nærgående

Moskusen har ofte en uvanlig reaksjon eller forsvarsadferd dersom den blir forstyrret. Det er ikke alltid at den flykter.

- Der hvor folk ikke kjenner til moskusens forsvars- og reaksjonsmønster kan dette være en fare for uheldige episoder, forteller Anne Sundet Tangen, seksjonsleder Klima- og miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Blir moskus forstyrret står den gjerne med hodet mot inntrengeren og forsvarer seg med skinnangrep eller ekte angrep når inntrengere kommer for nær.

Moskusen på Dovre

Norges eneste bestand av viltlevende moskus har tilhold på Dovrefjell, og Femundsmarka. Moskusokser kan bli over 400 kilo og kan bevege seg i 60 kilometer i timen. Ved siste telling våren 2018 var bestanden på 244 individer. Det er et mål at vinterbestanden ikke bør overstige 200 individ.

Det er Statens naturoppsyn som har søkt om fellingstillatelsen og den gjelder for perioden 20.09.2018 – 24.09.2018. Fylkesmannen i Trøndelag har ansvaret for forvaltning av moskus, og Statens naturoppsyn ivaretar det praktiske arbeidet.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.