Frivillig skogvern - naturreservat

Det er i statsråd  den 14.12.2018 opprettet 12 nye naturreservat og vedtatt utvidelse av 6 eksisterende naturreservat i Trøndelag. Områdene er frivillige tilbud fra de private grunneierne.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 14.12.2018

Følgende områder opprettes:

Naturreservat  Kommune
Honnavasslia Flatanger
Ledangsvalen Namdalseid
Homstad Overhalla
Vegsetlia Snåsa
Ålnestangen og Tynestangen Snåsa
Svartberget Namdalseid
Røsheia Inderøy
Kringsåsen Stjørdal
Berga Indre Fosen 
Storlidalen Indre Fosen
Stavåa Rennebu
Kongsliin Klæbu

 

Følgende naturreservat utvides

Naturreservat  Kommune
Hildremsvatnet Bjugn
Kvamsfjellet Steinkjer
Finnsåsmarka Snåsa 
Svarttjønnåsen Melhus og Midtre Gauldal
Gråura Oppdal
Nordelva  Bjugn og Indre Fosen

 

Områdene inneholder bl.a. skogtyper som boreal regnskog, kalkskog, edellauvskog med alm og hassel, rik sumpskog, svartorsump, bekkekløft, rik blandingsskog i lavlandet og gammel skog under naturlig dynamikk. Allskog har vært de private grunneiernes forhandlingspartner..
Svartjønnåsen er en utvidelse av- og sammenføyning med Gullaugtjønnberga naturreservat i Midtre Gauldal kommune. Områdene utgjør ca 0,21% av skogarealet i Trøndelag. Med dette vedtaket er vernet ca 7,2%  av skogarealet i Trøndelag totalt, og herunder ca 4,4% av produktiv skogareal.

Her kan du lese mer om områdene


Bestemmelser

I områdene vil tekniske inngrep og tiltak som hytter, veger, skogbruk, energianlegg (vannkraft, vindkraft), mv. ikke være tillatt. Friluftsliv, jakt, fiske og beiting er tillatt. Ivaretakelse av det samiske naturgrunnlaget inngår i verneformålet.


Erstatning

Erstatning er avtalt med de private grunneierne og utbetales kort tid etter vernevedtaket. Andre erstatningskrav må fremmes til Fylkesmannen, med frist 14. april 2019.


Forvaltning

Miljødirektoratet vil bestemme hvem som blir forvaltningsmyndighet for de nye områdene. Kommunene vil få tilbud om å bli forvaltningsmyndighet (gjelder ikke områder som ligger i flere kommuner), med en frist for tilbakemelding, satt av Miljødirektoratet. Inntil videre vil Fylkesmannen være forvaltningsmyndighet for nye områder.

Forvaltningsplan - Kunngjøring om oppstart

Det vil lages forvaltningsplan for en del av områdene. Forvaltningsplanen skal både være et praktisk hjelpemiddel for å ivareta verneformålet og gi forutsigelighet for brukerne. Forvaltningsplanen utarbeides innfor rammene av verneforskriften. Det kunngjøres nå oppstart av forvaltningsplanlegging for områdene Honnavasslia, Ledangsvalen, Homstad, Vegsetlia, Ålnestangen og Tynestangen, Svartberget, Røsheia, Kringåsen, jf. verneforskriftenes § 10.
Innspill til forvaltningsplanleggingen sendes fylkesmannen innen 14. april 2019.


Annet

Parter tilskrives direkte. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner