Laksefiske i elvene reduseres på grunn av lite vann. Hva nå?

Midtsesong i elvene og start på sjølaksefiske i Trondheimsfjorden i en særs tørr sommer. Det gir mange frustrerte fiskere og elveeiere som spør; - hva nå?

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.07.2018

 

Ja, situasjonen er spesiell. Forholdene gir dessverre dårlig fiske, men ikke nødvendigvis dårlig overlevelse av fisk. Særlig hvis du og jeg tar nødvendige hensyn slik at fisken ikke stresses unødig. Når elvene tørker ut gradvis finner fisken andre standplasser i djupere områder i elv og i munningsområdene. Der bør den få være i fred inntil vannføringsforholdene normaliseres.

I alle ledd i forvaltningen følges situasjonen nøye. Flere lokalforvaltninger innfører selv begrensninger eller stans i fisket. Fylkesmannen vurderer å innføre fiskeforbud i munningsfredningssonene. Miljødirektoratet har sendt ut varsel om at det kan bli aktuelt å redusere fisketiden i sjølaksefisket noe mot slutten av sesongen i Trondheimsfjorden. Vedvarer værforholdene kan det bli aktuelt å se på begrensninger for et større geografisk område.

Utvidelse av fiskesesongen i elv kan bare skje etter dispensasjon eller i tråd med forhåndsavtaler for de elvene som har det. Men, for mange elver er det begrensa fangster å vise til og det er derfor ikke per tidspunkt grunnlag for å utvide fisket.

Fylkesmannen minner om at det er sjøaurefredning i de fleste vassdrag og munningssoner i Trondheimsfjorden, se kart: http://www.gint.no/share/7195e52ebcde

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.