Pilotfasen «planting for klima» er nå oppsummert

Nord Trøndelag har vært ett av tre pilotfylker i klimaprosjektet «Planting av skog på nye arealer». I sluttrapporten som nå er oppsummeres våre erfaringer.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 24.10.2018

Gjennom den treårige pilotfasen ble det gitt tilsagn på utplanting av ca 2100 dekar. Dette utgjør over ca 90 år - et årlig co2 opptak av utslippet fra ca 2300 biler med fossilt drivstoff.  Dette fordelte seg på 17 kommuner og 106 søkere og ca 150 felt. Det meste av utplantingen er konsentrert til det siste pilotfase året - 2018.

Spesielt for fylket er det store antallet små felt (gjennomsnitt ca 14 da) i forhold til de to andre pilotfylkene. Engasjerte pådrivere som var aktive med oppsøkende virksomhet har vært helt avgjørende for å oppnå tilstrekkelig aktivitet.

Prosjektet er stort sett godt mottatt lokalt. Det vurderes å ha liten negativ påvirkning på albedoeffekten, da feltene i fylket i hovedsak er lokalisert i lavereliggende områder der snøen ikke ligger lenge utover våren. Det er etablert en referansegruppe med bred representasjon fra organisasjoner innen næring og miljø, samt ulike forvaltningsmyndigheter, samt en intern arbeidsgruppe. Fylkesmannen i Trøndelag har hatt prosjektlederansvaret. 

Basert på erfaringene i pilotfasen har vi forslag til forbedringer og tiltak knyttet til:

-          Grunneierengasjement (øke)

-          Byråkrati (redusere)

-          Jordlovshåndtering (forenkle/avklare)

-          Miljøverdier (nivå og systemavklaringer)

-          Kostnadsstyring (kostnadstak)

Det oppleves som nødvendig med forbedringer for disse temaene slik at en eventuell nasjonal ordning skal bli vellykket.  Det pekes videre på at det er uheldig at all evaluering slutter i 2018, og at det ikke er inkludert en plan for å registrere tilstanden i feltene de nærmeste årene. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.