Første gang Trøndersk Matfestival inntar sykehjem

Med lokalforankret meny og lokale råvarer har Trøndersk Matfestival inntatt nye arenaer under årets festivaldager. Åtte sykehjem på Fosen har tatt utfordringen og serverer heltrønderske måltider til sine beboere.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.07.2020

Trøndersk Matfestival måtte tidligere i sommer omstille festivalen på grunn av situasjonen med korona. Å samle 225 000 mennesker i Trondheim sentrum, var ikke aktuelt. Løsningen ble å gjennomføre Trøndersk Matfestival lokalt, med arrangement og aktiviteter.

Det tente også Bjørn Erik Vangen på, som er kjøkkensjef ved Leksvik Helsetun, og en av ressurspersonene i Matgledekorpset i Trøndelag. Hvorfor ikke bruke trønderske råvarer og la beboerne få en smak av det trønderske festbordet, tenkte Vangen. Dermed er det åtte syke- og aldersinstitusjoner på Fosen, som har gått bananas i det trønderske spisskammerset.

-Matfestivalen er noe alle bør få oppleve også de som bor på institusjon. Så når de ikke kan reise ut til festivalen, så måtte vi ta festivalopplevelsen inn der de bor, sier Bjørn Erik Vangen, kjøkkensjef ved Leksvik Helsetun.

Jordbær, eggesalat, røkelaks, jordskokksuppe, lam og surmelkspannacotta med rabarbrasaft, er noen av smaksopplevelsene som venter beboerne i helga.  

Lokalmat og råvarer er samtaleemne

Vangen og hans kolleger bruker mye lokalmat fra nærområdet i Leksvik. Dermed kan de snakke om hvem som driver gården, og foreldre og besteforeldre til dagens drivere. Maten vekker minner hos eldre med demens og de får tatt i bruk flere sanser. Dermed blir det så mye mer enn et måltid, er erfaringene de har ved Leksvik Helsetun.  

Kjøkkensjefen er også opptatt av at ansatte som jobber på institusjon skal tenke som de gjør i restaurant- og hotellnæringen.

-Der er gjesten i sentrum og alle forsøker å levere best mulig for å gi den aller beste måltidsopplevelsen. Våre beboere har ikke noe valg, de må spise her hver dag, derfor er det vår plikt å gjøre vårt beste, understreker Vangen.

Honnør til fosen-kommunene

Landbruksdirektør Tore Bjørkli er glad for initiativet til fosen-kommunene og måten de jobber med mat og måltidsglede.

-All honnør til fosen-kommunene som gir eldre som bor i institusjon sjansen til å få oppleve Trøndersk Matfestival. Det er første gangen siden oppstarten av festivalen, at vi får festivalstemning også inn i hos trønderske eldre- og sykehjem , sier Tore Bjørkli, Landbruksdirektør hos Fylkesmannen i Trøndelag.

Bjørn Erik Vangen er opptatt av lokalmat også resten av året og håper flere institusjoner kommer etter.

-Vi håper at dette initiativet vil inspirere flere, og bruke råvarer ut fra sesong. Det krever kunnskap og bevissthet, om sesongbasert mat. Her bør vi i større grad ta i bruk gamle teknikker, som tørking, fermentering, sylting og safting, sier kjøkkensjefen Bjørn Erik Vangen.

Trøndersk Matfestival feires i år over hele Trøndelag, og er blitt mer lokal enn noensinne. Helgen 30. juli – 1.august er det Trøndersk Matfestival over hele Trøndelag. Arrangementer og aktiviteter holdes i bygd og by, og flere kan ta del i, og få oppleve trøndersk mat, på sitt beste.

 

Fakta

Matgledekorpset i Trøndelag ble etablert høsten 2019 og har besøkt ulike alder- og sykeinstitusjoner i Trøndelag for å inspirere til mer mat og måltidsglede. Målgruppe for prosjektet er mat- og helsefagarbeiderne og ledelsen ved sykehjemmene og i kommunene. Målet er å skape mat og måltidsglede, og bidra til at måltidet skal går fra å være dagens holdepunkt – til dagens høydepunkt.  

Stortingsmeldingen «Leve hele livet» har som mål å skape et mer aldersvennlig Norge. Kvalitetsreformen skal finne nye løsninger på utfordringer knyttet til blant annet mat og måltider, aktivitet, helsehjelp og sammenheng i tjenestene.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner