Opphever meldeplikt for hogst i kystgranskoglokaliteter

Fylkesmannen i Trøndelag finner ikke lenger behov for meldeplikt for hogst i kystgranskoglokaliteter, og har derfor opphevet den. Meldeplikten ble innført på midten av 90-tallet og omfattet over 100 områder i disse daværende kommunene:  Åfjord, Grong, Namsos, Rissa, Bjugn, Osen, Roan, Trondheim, Agdenes, Klæbu, Fosnes, Namdalseid, Overhalla, Flatanger, Leka, Nærøy, Snåsa, Leksvik og Høylandet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 04.03.2020

Fylkeslandbruksstyrene i Sør- og Nord Trøndelag innførte på midten av 1990-tallet meldeplikt for hogst i en rekke kystgranskoglokaliteter (boreal regnskog). Dette ble gjort med hjemmel i skogbruksloven. Kystgranskogen som naturtype er særegen for deler av Trøndelag og Nordland. Intensjonen med meldeplikten var at dette skulle være en midlertid ordning.

Bakgrunnen for innføringen av meldeplikt var registrering og kartlegging av verneverdig barskog i regi av Direktoratet for naturforvaltning. Meldeplikt etter skogbruksloven ble brukt i påvente av at en verneplan skulle bli ferdigbehandlet i Stortinget. Dette skulle sikre at verdifulle områder ikke ble ødelagt. Meldeplikt sikret kontakt med skogeierne i forbindelse med planer om hogst og dermed muligheter for rådgivning om hvordan hogst best kunne utføres med hensyn til ivaretakelse av miljøkvaliteter.

Etter hvert er mange lokaliteter vernet og det er innført nye systemer for naturkartlegging samt  miljøregistrering og ivaretakelse av nøkkelbiotoper i skogbruket. Naturmangfoldloven, ny skogbrukslov med egen bærekraftforskrift og skogstandarder er innført. En kjenner bare til en liten håndfull meldepliktsaker de siste 10 -15 år.

Fylkesmannen mener at kystgranskogen og de aktuelle meldepliktsområdene er godt ivaretatt med dagens forvaltningsregime - også uten en meldeplikt. Det er derfor fattet vedtak om at den er opphevet. Den enkelte grunneier dette gjelder blir av praktiske årsaker ikke tilskrevet om opphevingsvedtaket. Selv om meldeplikten er opphevet så påligger det skogeier ansvar gjennom lovverket.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner