Økologisk landbruk

I økologisk produksjon blir det stilt ekstra krav til miljøhensyn og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan bidra til å gjøre norsk landbruk mer miljøvennlig og bærekraftig, fordi erfaringer fra økologiske driftsformer blir overført til det det konvensjonelle jordbruket.

I økologisk landbruk er målet å bruke de lokale og fornybare ressursene på hvert enkelt gårdsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfoldet og kulturlandskapet. Det blir for eksempel ikke brukt kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrenser hvor mange dyr som kan holdes på et bestemt areal. Økologisk landbruk bidrar dessuten til økt matmangfold og at forbrukerne får tilgang til produkter de ønsker. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen. 

Fylkesmannens oppgaver

Fylkesmennene har ansvar for å støtte utviklingen av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskudd til utrednings- og tilretteleggingstiltak. Dette er midler som kan tildeles organisasjoner, institusjoner, kommuner og ulike former for samarbeidsorgan.

Fylkesmannen skal medvirke til økt økologisk matproduksjon, og seks foregangsfylker har fått et særskilt ansvar for å medvirke til økologisk produksjon og omsetning av norske økologiske produkt.

De seks foregangsfylkene har følgende satsingsområder:

  • Økologisk korn - Oppland
  • Levende matjord - Buskerud
  • Økologisk melk - Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag
  • Økologiske grønnsaker og poteter - Vestfold
  • Økologisk frukt og bær - Hordaland og Sogn og Fjordane
  • Økologisk mat i storhusholdninger – Oslo og Akershus og Østfold

Vis mer

Trøndelag er den region i landet med størst økologisk areal, ca 112 300 da i 2016, tilsvarende omtrent 7 % av jordbruksarealet. De trønderske økoprodusentene driver i hovedsak med grovfôrproduksjon, men det produseres også en god del korn. Økologiske poteter og grønnsaker produseres også, mens frukt og bær produksjonen er liten. Den trønderske andelen av den økologiske melk- og ammekuproduksjonen utgjør samlet sett om lag 1/3 av den totale norske økologiske produksjonen.

Forutsetningene for økologisk produksjon i Trøndelag er gode. Husdyrproduksjonen er spredd godt ut over hele Trøndelag og det gir god tilgangen til husdyrgjødsel. Den allsidige jordbruksproduksjonen gir også mulighet for et godt vekstskift som er en nødvendighet for å få god og avlingssikker økologisk produksjon. Omsetning av økologisk i dagligvarehandelen øker, og det er et potensial for produksjonsøkning i Trøndelag som følge av etterspørselsvekst.

Trøndelagsfylkene har siden 2010 vært foregangsfylker for økologisk melk og i 2015 ble også kjøtt innlemmet i prosjektet. Hovedmålet i prosjektet er at Trøndelag skal være ledende i landet på økologisk melkeproduksjon. Prosjektet skal også bidra til å styrke arbeidet med økologisk melkeproduksjon i de andre fylkene.

Handlingsplan. Fylkesmannen skal bidra til å videreutvikle økologisk landbruk som en del av landbruket i fylket. Regionalt næringsprogram for landbruket i Trøndelag (RNP) tydeliggjør regionale valg og prioriteringer av virkemiddelbruk innenfor næringsutvikling i Trøndelag, og økologiske produksjon innen grovforbasert husdyrhold, potet, frukt, bær og grønnsaker prioriteres. Handlingsplan Trøndelag- mer økologisk 2017-2021 peker på utfordringer og muligheter, og gjennom mål og strategier skal den være et verktøy for å øke den økologiske produksjonen i regionen. 

Regelverk. Økologisk matproduksjon er regulert av Økologiforskriften. Forskriften er fastsatt av Landbruks- og matdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, og er basert på EU-standarden for økologisk produksjon. En sammenfatning av regelverket finnes i to veiledere, en for landbruk og en for foredling, import og omsetning. Mattilsynet er tilsynsmyndighet for økologiforskriften, og har delegert ansvaret for sertifisering og kontroll til Debio.