Mat- og landbruksministeren til matseminar for eldre

28. mai arrangerer Fylkesmannen i Trøndelag inspirasjonsdag om mat for eldre. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad kommer til Trøndelag og åpner seminaret.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.04.2019

Målet er å heve kompetanse og bevissthet om betydningen av god mat og måltidsglede for den eldre befolkningen. Seminaret er gratis for alle som jobber innenfor helse- og omsorgssektoren, kommuner og politikere. Seminaret arrangeres i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet.
-Vi er veldig glad for at Landbruks- og matminister Olaug Bollestad kommer til Trøndelag. Matglede for eldre er et arbeid vi vil ha økt oppmerksomhet om i år, sier landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Fylkesmannen i Trøndelag.

- Vi bor i en sterk matregion og derfor er det naturlig at den eldre befolkningen også skal få ta del i gode smaksopplevelser og måltidsopplevelser også selv om de bor i institusjon, sier Bjørkli.


Det er Landbruks- og matdepartementet som har tatt initiativet til inspirasjonsdagene for eldre, og konseptet ble prøvd ut i 2018. Nær 1 000 fagfolk og politikere har deltatt på dagene og det er kommet gode tilbakemeldinger. Derfor arrangeres inspirasjonsdager i Trondheim, Fredrikstad, Skien, Stavanger og Tromsø i 2019. Påmeldingsfristen er 10. mai, og seminaret holdes på Strinda videregående skole, Harald Bothners veg 21, Trondheim.

Påmelding gjør du via  Lanbruks- og matdepartementet sine nettsider, her finner du også det foreløpige programmet.


Måltidsglede for barn og eldre

Fylkesmannen i Trøndelag satser på prosjektet Måltidsglede for barn og unge gjennom å utvikle en bærekraftig modell for skolemåltid for alle grunnskoleelevene. Men i 2019 skal vi også få kommunene oppmerksom på mat og måltidsglede for den eldre befolkningen.


- Det ser ut til å være et stort gap mellom det helsemyndighetene anbefaler og det mattilbudet som mange eldre får, sier Jan Vaage. God mat og gode måltider er grunnlaget for god helse, trivsel og livskvalitet. Og det skal ikke være dårligere når du lever i institusjon, understreker Jan Vaage, fylkeslege Fylkesmannen i Trøndelag.

Inspirasjonsdagen handler også om å løfte fram problemstillingen for beslutningstakere, så de forstår viktigheten av at et måltid er mer enn bare maten vi spiser, sier Vaage.


Stortingsmeldingen «Leve hele livet» har som mål å skape et mer aldersvennlig Norge. Kvalitetsreformen skal finne nye løsninger på utfordringer knyttet til blant annet mat og måltider, aktivitet, helsehjelp og sammenheng og overganger i tjenestene.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner