Samling for fjellandbrukskommuner i Trøndelag

19.-20.setember var representanter fra fjellandbukskommunene i Trøndelag samlet på Kirkebyfjellet i Meråker. Deltakerne var en blanding med ansatte på landbrukskontorene, tillitsvalgte fra faglag, rådgivere og andre med erfaring fra arbeid med fjellandbruk.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.11.2018

I jordbruksoppgjøret i 2013 ble det bevilget 6 mill. kroner årlig fra 2014 til 2016 for en satsing på fjellandbruket. Fylkene Oppland, Hedmark, Sør- og Nord-Trøndelag fikk til sammen kroner 12 mill. av disse midlene. I Trøndelag var det kommunene Tydal, Røros, Holtålen, Oppdal, Rennebu, Meråker, Lierne, Røyrvik og Namsskogan som deltok.

Arealene i fjellandbruket nyttes i all hovedsak til grovfôrproduksjon. Melk og kjøttproduksjon på både storfe og sau er derfor viktigst og det er relativt sett små driftsenheter.

Fylkene og kommunene hadde, og har fremdeles, ulik status og utfordringer med tanke på omfanget av landbruk, produsentmiljø og interesse for satsing.

Tiltakene som er gjennomført har bidratt til

  • økt volum og kvalitet i melk- og kjøttproduksjon.
  • økt kompetanse knyttet til agronomi i de grovfôrbaserte produksjonene i fjellandbruket.
  • Investeringer i bygninger og kompetanse på områdene investerings- og mekaniseringsøkonomi.
  • Møteplasser for næringa (faglig påfyll og utvikling).
  • Forsknings- og utviklingsprosjekter på fagområder der det etterspørres ny kompetanse.

 

Midlene fra jordbruksavtalen utløste også andre midler til nytte for fjellandbruket. Som eksempel på dette er utrednings- og tilretteleggingsmidler, prioritert bruk av investeringstilskudd fra Innovasjon Norge, og aktiviteten har utløst forskningsmidler. Men aller viktigst er at midlene har utløst ressurser fra kommuner, næringa selv, og fra rådgivingsaktører, banker etc.

 

Samlinga i Meråker

Det var Fylkesmannen som tok initiativet til å samle fjellandbrukskommunene nå i etterkant av prosjektperioden. Tre år er lita tid, og det er behov for å diskutere veien videre. Positive erfaringer fra prosjektet må utnyttes til fortsatt satsinger i fjellandbruksområder og lignende satsinger i andre områder der landbruket har betydelig potensiale for næringsutvikling og bosetting.

Hovedformålet med samlingen var å skape en arena der deltakerne kunne utveksle erfaringer, bli bedre kjent, og gi en mulighet til å stake ut veien videre for fjellandbruket i Trøndelag. I dialogen mellom kommunene og fylkesmannen var det i forkant valgt ut 5 fokusområder:Rekruttering og mangesysleri, bonden som bedriftsleder, beiteressurser og agronomi, Bygningsressurser og arenabygging. I løpet av seminaret arbeidet deltakerne med aktuelle tiltak og aktiviteter for å videreføre arbeidet. Mulighetene for å samarbeide ble også diskutert. Kommunene er ulike, og arbeidet er heller ikke lagt opp på samme måte over alt. Ulike typer videreføring er allerede i gang, og mer er planlagt. Men samlingen viste stor iver og engasjement, og nye møtepunkt er allerede bestemt.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.