Kystlandbruket i Ytre Namdal og Bindal – Hvor går veien?

Dette var tema da 60 gårdbrukere møttes til landbruksseminar i forbindelse med Sopinfestivalen på Kolvereid.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 02.11.2018

Landbruksdirektør Tore Bjørkli hos Fylkesmannen i Trøndelag innledet konferansen og understreket at lokalt engasjement og sammenkomster som dette seminaret er viktig for utvikling av landbruket. – Det som ikke skjer lokalt det skjer ikke, sa Bjørkli. Han berømmet arrangørene av Sopinfestivalen for engasjementet. Det er 4. året med konferanser under Sopin og Landbruksdirektøren har deltatt på de to siste.

  Øyvind Skarstad, mest kjent som ildsjel i prosjektet «Fjellandbruket», fortalt om hvordan de arbeidet. Skarstad var tydelig inspirert og dette smittet over på publikum da ha snakket om å mobilisere folk til å satse i fjellandbrukskommunene i Trøndelag. - Vi ser klare effekter av fjellandbrukssatsingen, fordi det er kommet flere nye fjøs i kommunene i regionen, sa Skarstad. Sprek og glad bonde var også et av delprosjektene han fortalte deltakerne om.

 Gunnar Aunsmo fra Sparebanken tok en grundig gjennomgang av sentrale økonomiske utviklingstrekk i landbruket i regionen. Utviklingstrekk for kjøp og salg av melkekvoter var også viktig å nevne i denne sammenhengen.

Foredragsserien ble avsluttet med Paul Arne Gaupen, bonde fra Harangsfjord, Bindal. Satsing og framtidstro på eiendom uten veiforbindelse var hans tema.  Et tankevekkende innlegg som ikke bare satte landbruksutviklingen i perspektiv. Det utfordrer også hvordan vi tenker rundt organiseringen av kystlandbruket.

Hvor går veien for Kystlandbruket i Ytre Namdal og Bindal?

Dette var en av problemstillingene deltakerne fikk da de deltok i en cafe-dialog etter lunsj.  En engasjert forsamling ga innspill til videre arbeid. Innspillene blir tatt med i det videre arbeidet. 

Møteleder Eli Arnstad avsluttet med at hun gjerne kommer tilbake neste år, og håper å se resultater fra diskusjoner og gode innspill som er kommet fram.

Program for dagen var utarbeidet av landbruksforvaltningen i Ytre Namdal og Bindal, Tine, Sparebank1, landbrukets faglag og Fylkesmannen i Trøndelag. 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.