Inn på tunet-næringas vekst og utvikling

 

Onsdag 7.november skal tilbydere og andre med interesse for Inn på tunet-tjenester i Trøndelag møtes til en arbeidsdugnad for å diskutere ambisjonsnivå og retning for utvikling av IPT-næringa i fylket. I løpet av dagen skal satsingsområdene defineres og plan skal legges for hvordan arbeidet skal gjennomføres.

 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 09.10.2018

Inn på tunet er et samlebegrep for tjenesteproduksjon fra landbruket der gården og skog og utmark nyttes som arena til læring, mestring, arbeidstrening og andre meningsfylte aktiviteter gjennom praktiske arbeid og opplevelse. Grønn omsorg, gården som pedagogisk ressurs, grønt arbeid m.m. er begreper som ligger innenfor Inn på tunet-begrepet. Skoleelever, ungdom med lærevansker, voksne med behov for arbeidstrening og eldre med hukommelsessvikt er noen av de gruppene med mennesker som har tilbud om aktivitet og trening på gårdsbruk i fylket vårt. Sammen med gårdbrukerne får de være en del av det praktiske arbeidet og den verdiskapingen som foregår i landbruksproduksjonen. For mange fører disse tilbudene til økt mestring og motivasjon, større trygghet, utvikling av praktiske og sosiale ferdigheter og god døgnrytme og nattesøvn.

Tilbudene er kommet i gang takket være innovative gårdbrukere som ser de kan ha noe å tilby. Med å bruke gården som arena, med stell og ansvar for dyr, matproduksjon og landskapspleie, bidrar gårdbrukerne med tjenester som skreddersys for å passe de menneskene som kommer.  Tilbudene er blitt utviklet i møte mellom gårdbrukerne på den ene siden og engasjerte lærere og helseansatte i kommunen.

 Samfunnsutviklingen viser behovet

Dagens samfunnsutvikling med en økende aldrende befolkning, behov for alternative opplæringsarenaer for barn og unge og arbeidstreningsbehov for personer som står utenfor arbeidslivet skaper nye tjenestebehov i velferdssektoren. For å opprettholde velferden må helse- og velferds-Norge arbeide effektivt, og det vil trengs bidrag fra flere deler av samfunnet. Inn på tunet har et potensial i skjæringspunktet mellom velferdstjenester og næringsutvikling.

 Landbrukspolitikken har lenge stimulert til former for gårdsbasert næring. Med Inn på tunet-tilbud synliggjør landbruket seg som en del av løsningen på noen av landets helse- og velferdsutfordringer. Ingen annen enn landbruket med sine grønne tjenester, basert på små virksomheter, kan greie å skreddersy tilbud med så lave terskler i stort nok omfang.

Inn på tunet-tjenester er ikke spesielt for Norge. Begrepet Sosial Farming brukes internasjonalt, og dette foregår i en rekke europeiske land, eksempelvis er det utbredt i Nederland og Italia. Sosial Farming produserer fellesgoder, og som produkter regnes helse og arbeid, læring, terapi, bedre miljø og omsorg for biologisk mangfold. Også i disse landene pekes det på nødvendigheten av å ikke kun se på dette som tilleggsnæring til landbruket, men som en byggekloss i en framtidssatsing på et mer vennlig og integrert samfunn, revitalisering av bygder og skjøtsel av natur og landskap.

 

Utfordringene for videre utvikling av IPT-næringa

Erfaringene har vist at det må arbeides parallelt på tilbuds- og kjøpersiden. For å oppnå kvalitet og tjenesteutvikling og trengs tverrfaglig samarbeid og ildsjeler. Utfordringen for Inn på tunet som næring er å bli et naturlig alternativ når tjenestene skal utvikles i den enkelte kommune.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.