Tørkeåret 2018

Tørken skaper problemer for landbruket i Trøndelag. Sjøl om fylket ikke er like hardt ramma som Østlandet øker nå tørkeproblemene i omfang også i Trøndelag.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.07.2018

Vi har fått litt nedbør i juni, men alt for lite, og det er stor områdevis variasjon. Områdene lengst i sør, spesielt Oppdal er hardest rammet. De har ikke hatt vesentlig nedbør siden snøsmeltinga. Her er det også utfordringer for årets beitesesong. Beitet tørker bort og det er også problemer med tilgang på vatn visse steder.

Det er grovforprodusentene som har de største problemene. Mange produsenter i Trøndelag opplevde liten førsteslått i år, ned mot 30% for en del. Oppdal kommune melder om avlinger mellom 20-70%. Ofte vil en dårlig førsteslått kunne kompenseres gjennom en vekstsesong ved at 2. og evt. 3. slåtten da blir større. Dette forutsetter imidlertid at vi får regn som monner.

For korn er situasjonen bedre. Kornet tok seg opp mye etter det regnet som kom. Mange av grønnsakprodusentene har vatningsanlegg, disse klarer seg derfor også bedre.

Værvarslet er fortsatt uten vesentlig nedbør i vente, og fylkesmannen forventer nå at det blir en god del saker med erstatning for klimabetinget avlingsskade i år, spesielt innen grovfòrproduksjon. Husdyrprodusentene vil kunne bruke det de får i erstatning til å kjøpe fòr. Men siden tørken rammer så mye av landet vil det kunne bli vanskelig å skaffe nok fòr, og prisen vil trolig også øke. Vi forventer at det blir marked for det som kan skaffes av fòr, inkludert halm, som har dårligere fòrverdi enn gras. En del produsenter vil trolig måtte redusere besetningen ved å sende dyr til slakt.

Vi vil komme med ny prognose ca. til 1. august.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Kontaktpersoner