Trøndersk matfestival 2019, 1.-3. aug

(Foto: Wil Lee-Wright, Oi! Trøndersk mat og drikke)

Vår oppfordring: Kom og opplev Norges fremste lokalmatfestival i Norges mathovedstad, Trondheim.

Nå dekkes det til fest og siste hånd legges på verket for at du skal få en flott opplevelse av det trønderske matmangfoldet.

Siden oppstart i 2005 har Trøndersk matfestival vært i kontinuerlig utvikling for at du skal kunne smake og oppleve deg gjennom Trøndelag. Det er ikke tilfeldig at den foregår samtidig med Olavsfestdagene, for lokal mat og kultur utfyller hverandre for de gode opplevelser. Det er alltid flott å være på festival og i dette tidsrommet foregår tre festivaler samtidig, både Trøndersk matfestival, Olavsfestdagene og Bryggerifestivalen.

Årets tema er Kystsmak, siden Trøndelag produserer mye sjømat og har tilgang på prima råvarer som vokser i fjæresteinene.  Dermed har du mulighet til å bli bedre kjent med både havets trøffel, andre tang og tareprodukt, teste blåskjellsuppe og kibbeling og leite deg fram kjente og kjære produkt eller oppsøke de nyheter som måtte være der. Noen produsenter har lagt sin sjel i å delta på produktkåringer og det kan være vel verd å følge med for å sikre seg noen ekstra godbiter.  

En viktig intensjon med Trøndersk matfestival er at distriktene skal komme til by’n og vise seg fram sine mangfoldige kvaliteter. I et samarbeid mellom lokale matprodusenter og det lokale reiselivet gis besøkende en unik mulighet til å søke seg fram til kortreiste opplevelser for å kunne planlegge utflukter og ferieturer rundt om i vårt innholdsrike fylke. Dermed har også Trøndersk matfestival sin lille klimamisjon, ved å løfte fram kortreiste muligheter.
Som eksempel kan nevens Leka, som både har nyvunnen status som verdensarvområde sammen med de andre områdene i Troll Unesco Global Geopark, og som også har fått status som utvalgt kulturlandskap i Trøndelag. Leka er representert med to produsenter under Namdalen for første gang i år! Her er det mulighet for gode tips.

På årets festival er det produsenter fra mer enn 30 av fylkets kommuner som er samlet i 13 regionstander. Dermed er det bare å ta seg god tid og smake deg gjennom region til region! I tillegg er det noen gjesteutstillere fra nabofylker og noen produsenter står under Bondens marked siden det er der faste kunder møter produsentene gjennom året.  Ca 130 produsenter står på utstillerlista – og som representerer en viktig del av landbruksnæringa som også er en næring fylkesmannen jobber for å løfte fram.