Ny rapport med viktige råd til helsesykepleiere – vær snill

900 barn og unge fra hele Norge har blitt intervjuet for å forbedre møtet med helsesykepleierne på skolen. Det klareste rådet er å være snille, og fortelle hva taushetsplikt innebærer.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.06.2020

I rapporten «Snakke snilt» er det oppsummert flere råd fra barn og unge 10-20 år fra ni byer. De forteller om hvordan helsesykepleiere må være, og hva de må gjøre for at det skal bli trygt for barn å snakke om det som er viktig. Det er Forandringsfabrikken kunnskapssenter som står bak rapporten Snakke snilt. Du kan lese hele rapporten på forandringsfabrikken.no. 

Barn deler sin erfaring

Mange barn og unge har vært i kontakt med helsesykepleier på sin skole. Mange har tatt vaksine, andre har vært der for å snakke. Derfor vet de hvordan de vil bli møtt for at det skal bli trygt nok.

Rådene som er oppsummert i rapporten kan gi helsesykepleiere bedre kunnskap om hva barn oppfatter som trygt. Dermed kan det bli enklere å få tatt opp tema som er viktig for barn og unge i deres liv.

Rådene oppsummert

  • Være snille. De må stråle snillhet, bruke snille ord og snakke med snill stemme til alle barn, uansett hvem de er eller hva de gjør.
  • Være der hvor barna er og dele av seg selv for at barna skal bli kjent med helsesykepleier.
  • Ta barn på alvor og lytte til barna. De må prøve å forstå hvordan ting kjennes for barna og undre seg over det barn kommer for å fortelle.
  • Fortelle til alle barn at de ikke kommer til å si ting videre før de har avtalt med barnet. Alle barn må få vite, helt fra start, hva taushetsplikt innebærer og være sikre på at helsesykepleier kommer til å holde den. 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.