Uønskede hendelser mot beboere i sykehjem

Daglig ytes svært gode og trygge helse- og omsorgstjenester til eldre i norske sykehjem. Samtidig rapporteres det av og til om feil og mangler som kan innebære at tjenestene svikter.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 11.07.2018

NTNU ønsker i to ulike forskningsprosjekt å se nærmere på uønskede hendelser knyttet til vold, overgrep og forsømmelser mot beboere på sykehjem. Fylkesmannen i Trøndelag er en av samarbeidspartnerne i forskningsprosjektet.

Med bakgrunn i tidligere nasjonale og internasjonale studier, vet vi at denne typen uønskede hendelser skjer på sykehjem. Imidlertid mangler vi kunnskap om forekomst, årsaksfaktorer og hva kommunene gjør for å forebygge og forhindre denne type hendelser.

Det første prosjektet «Uønskede hendelser mot beboere i sykehjem» er en anonym spørreundersøkelse blant pleieansatte ved 100 norske sykehjem, som har til hensikt å kartlegge forekomst og årsaksfaktorer relatert til vold, overgrep og forsømmelser mot beboere.

Det andre prosjektet, «Lederskapets betydning for å fremme pasientsikkerhet i sykehjem», ser på anonyme rapporterte avviksmeldinger om uønskede pasienthendelser 2 år tilbake i tid fra om lag 20 sykehjem, samt intervju av avdelingsledere og institusjonsledere fra ca. 20-30 sykehjem. Målet er å oppnå kunnskap om hva som meldes og kvaliteten på meldingene av uønskede hendelser, samt hvordan ledere jobber med og erfarer bruk av styringssystemer og utviklingen av pasientsikkerhetskultur i sykehjem.

Høsten 2018 starter rekrutteringen av sykehjem og kommuner i hele landet. Prosjekteier er Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie, NTNU Trondheim. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådets HELSEVEL.

Kontaktperson prosjekt 1: Anja Botngård, PhD-student, anja.botngård@ntnu.no

Kontaktperson prosjekt 2: Janne Myhre, PhD-student, janne.myhre@ntnu.no

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.