Økologisk landbruk

I økologisk produksjon blir det sett ekstra krav til miljøomsyn og dyrevelferd. Økologisk landbruk kan bidra til å gjere norsk landbruk meir miljøvennleg og berekraftig, fordi erfaringar frå økologiske driftsformer blir overførte til det det konvensjonelle jordbruket.

I økologisk landbruk er målet å bruke dei lokale og fornybare ressursane på kvart gardsbruk og å bevare og forvalte det biologiske mangfaldet og kulturlandskapet. Det blir til dømes ikkje nytta kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemiddel, og regelverket avgrensar kor mange dyr som kan haldast på eit bestemt areal. Økologisk landbruk bidreg dessutan til auka matmangfald og at forbrukarane får tilgang til produkta dei ønskjer. Debio godkjenner og fører kontroll med den økologiske landbruksproduksjonen. 

Fylkesmannens oppgåver

Fylkesmennene har ansvar for å støtte utviklinga av økologisk landbruk gjennom forvaltning av tilskot til utgreiings- og tilretteleggingstiltak. Dette er midlar som kan løyvast til organisasjonar, institusjonar, kommunar og ulike former for samarbeidsorgan.

Vis meir


03.04.2017

Omsetninga av økologiske produkt når nye høgder

Dagligvarehandelen auka omsettinga av økologiske produkt frå om lag 2 milliardar kroner i 2015 til nærmare 2,5 milliardar i 2016. Det utgjer 1,73 prosent av dagligvarehandelen. I 2011 låg omsetninga i dagligvarehandelen på om lag 1 milliardar kroner.

23.03.2017

EU sitt øko-regelverk gjeldande i Noreg

EU-regelverket for økologisk produksjon gjelder i Noreg med verknad frå 18.mars 2017. Dermed er rammene og konkurransevilkåra for økologisk produksjon like med EU. Det er spesielt viktig dersom verksemder ønsker å eksportere økologiske produkt.

14.02.2017

Spis bedre - lev bedre!

Har du lyst å dyrke din eigen mat, men veit ikkje heilt korleis du skal setje i gong? Kom på møte om urban dyrking, tirsdag 14.mars 2017 i Stavanger. 

27.01.2017

Tett golv blir krav for økologisk sau

Halvparten av bingearealet skal være tett. Dato for når krava skal bli innfridde er framleis uavklart. Samstundes er det viktig at produsentane gjer førebuingar med eingong, då det ikkje vil bli nokon overgangsperiode.

12.12.2016

Er økologisk jordbruk lønnsamt?

Aldri før har etterspurnaden etter økologisk mat vore større enn nå. At det ikkje blir produsert meir økologisk mat i Noreg kan til en viss grad forklarast med for lite lønnsemd, høg risiko for avlingssvikt og usikkerheit i marknaden for frukt- og grønsaksbønder.  

06.12.2016

Økotomat frå Rennesøy over heile landet

I heile Noreg har COOP- kundar kunna kjøpt tomat  frå Voll økologiske gartneri på Rennesøy.

01.12.2016

Nordmenn vil ha meir økologisk mat, men må i stor grad nøye seg med import

Nordmenn kjøper lite økologisk mat samanlikna med mange andre europeiske land. Men ingen andre stader er veksten i forbruk like stor. Trass etterspurnaden går arealet brukt til å dyrke økologisk mat ned i Noreg.

12.09.2016

Fagdag om økologisk produksjon, marknad og kvardagsliv

Stadig meir økologisk mat blir importer til Noreg. Vil du vere med på å snu utviklinga? Det er mogleg å leggje heile eller delar av garden om til økologisk drift. Tenk om du hadde dyrka øko-grønsaker på din gard med elles vanlig drift? Eller begynt med økologiske ammekyr? Bondelaget med fleire inviterer til fagdag om økologisk landbruk tysdag 27. september på Øksnevad VGS.

09.09.2016

Ei proppfull veke med økoarrangement

ØKOUKA i Rogaland går av stabelen frå 24. september til 1.oktober 2016 i Stavanger og på Haugalandet. Vil du lære å bake surdeigsbrød? Høre om urbant landbruk? Besøke ein økologisk gard? Du har over 20 arrangement å velje i!

06.09.2016

Har du ein prosjektidé innan økologisk mat og landbruk?

I så fall kan du søkje tilskot frå Landbruksdirektoratet. Ønsket er å få fram prosjekt som bidrar til kunnskapsutvikling eller reduserer hinder knytt til økologisk produksjon og marknad. Obs! Søknadsfristen er 15.september!