Ja til mer grønnsaker fra Rogaland!

I april kom Grøntuvalget med rapporten «Grøntsektoren mot 2035» for hele Norge - Rogaland har ambisjoner i tråd med rapporten og planen er klar.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 29.05.2020

Mer norskproduserte frukt, grønnsaker og bær

Regjeringen ber nordmenn å spise mer grønt og velge norsk produserte grønnsaker, frukt og bær. Utvalget mener i rapporten at en vekstambisjon for norskandelen skal være 50 prosents økning.  Forutsettingen for grønnsaker og poteter er god i Rogaland med en lang vekstsesong, bra grønnsaksjord mange steder og høy kompetanse blant produsenter og i rådgivingen. Per i dag blir bare rundt 2,4 prosent av landbruksarealet i Rogaland brukt til å produsere grønnsaker, potet eller bær. Den største delen av norske grønnsaker kommer fra Viken-regionen, og kontakten mellom produsentene i Rogaland og omsetningsleddet som sitter på Østlandet blir mange ganger oppfattet til å ikke være god nok.

Nasjonale mål om økt grønt-produksjon

Dersom det nasjonale målet om økt grønt-produksjon og ikke minst det globale målet om økt matproduksjon (70 prosent mer volum innen 2050), må prosessene settes i gang nå. Søkelyset er satt på å produsere flere typer grønnsaker, utvide sesongen og legge til rette for effektiv markedsføring og salg av norskproduserte varer. Her har Rogaland spesielt gode muligheter, både med omsyn til naturressurser og kompetanse.

Forprosjekt «Auka produksjon av grønsaker i Rogaland»

NIBIO Særheim har som prosjekteier fått støtte til forprosjektet «Auka produksjon av grønsaker i Rogaland» som de planlegger å drive frem sammen med NLR Rogaland. I forprosjektet skal en kartlegge flaskehalser og formulere tiltak som bidrar til økt produksjon av grønnsaker i Rogaland. Representanter fra forskning, rådgiving, faglag og myndighetene deltar i arbeidsgruppen; hele verdikjeden skal bli involvert i dette arbeidet. Forprosjektet har fått midler fra Rogaland fylkeskommunen sitt Handlingsprogram landbruk og skal starte våren 2020.

Les også opplsaget i Bondevennen om utfordringene grøntnæringa står ovenfor.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.