Bor det en gartner i deg?

Småskala grønnsaksproduksjon passer bra for deg som ønsker et ekstra bein å stå på. Rogaland byr på muligheter både for dyrking og omsetting.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 13.05.2020

Felles for markedshager er at det dyrkes et mangfold av ulike grønnsaker på heller lite areal. Kjeden mellom produsent og kunde holdes kortest mulig; produktene omsettes helst direkte uten mellom ledd. I tillegg blir det lagt vekt på å bygge opp jorda og på å holde investeringene på et lavt nivå.

Gode grunner for å starte med markedshage

  • «Fem om dagen»: Nordmenn skal spise mer frukt og grønt
  • Økt etterspørsel etter lokalproduserte grønnsaker – Det finnes flere etablerte Reko-ringer i Rogaland og et økende antall gårdsutsalg, mange ønsker samarbeid
  • God grønnsaksjord mange steder og lang vekstsesong i Rogaland
  • Forbrukeren har blitt mer bevisst på lokalt produsert mat og miljøvennlige valg.

La deg inspirere!

Blant pioneerene for markedshager er Singing frogs farm i California og engelskmannen Charles Dowding, og flere markedshager har kommet til i senere tid. At dette går fint an å få til i Norge viser Sofia Maria Bang Elm ved Avdem gardsgrønt på Lesjå og Marte Olsen som driver markedshage på Dokka. Forholdsvis nyoppstartet er Hima-grønt på Nedstrand. Frode Ljosdal på Brimse leverer først og fremst til serveringssteder. Har du spørsmål rundt å drifte en markedshage, så er facebooksida Markedshager i Norge det rette forumet.

Faglig input

Har du lyst å lære mer om småskala grønnsaksdyrking? Da er webinarene med Kari Bysveen i Norsk Landbruk Rådgiving Innlandet noe for deg. Opptakene ligger gratis ute (enn så lenge), og du kan se det når det passer for deg.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.