Barnehage

Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståing med heimen ta vare på barnets behov for omsorg og leik, og fremje læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. 

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle tilsette i barnehagen har ei plikt til å følgje med på korleis alle barna i barnehagen har det. Barnehagens tilsette skal gripe inn dersom barn blir utsette for krenkingar. Døme på krenkingar er utestenging frå leik, plaging, mobbing, vald eller diskriminering.

Dersom tilsette oppdagar at eit barn ikkje har det bra, må dei melde frå til styraren i barnehagen. I alvorlege tilfelle skal styrar melde frå til barnehageeigar.

Kommunens ansvar

Alle kommunar har ei lovfesta plikt til å tilby nok barnehageplassar. Ut over foreldrebetalinga har kommunen eit ansvar for å finansiere barnehagane, og kommunen gir tilskot til godkjende private barnehagar.

Det er barnehagemyndigheita i den enkelte kommune (bydel i Oslo) som skal sjå til at både kommunale og private barnehagar blir drivne i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheita skal gi rettleiing og føre tilsyn.

Statsforvaltaren rettleiar og fører tilsyn

Statsforvaltaren rettleiar kommunar og barnehagar etter barnehagelova, og fører tilsyn med kommunen (bydel i Oslo) som barnehagemyndigheit etter barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Statsforvaltaren kan i særlege tilfelle føre tilsyn med éin enkelt barnehage.

Statsforvaltaren er klageinstans

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter reglane i barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Dersom du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje har gitt deg medhald i klagen din, skal klagen bli send vidare til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Vis meir


Publisert 11.07.2018

Får minoritetsspråklege barn i barnehagen hjelp til å lære seg norsk?

Få kommunar nemner spesialpedagogisk hjelp når dei skal gi døme på tiltak som blir sette i verk for å betre norskkunnskapen til minoritetsspråklege barnehagebarn. 55 % prosent svarar nei på spørsmålet om dei har fatta vedtak om spesialpedagogisk hjelp. Det kan virke som om det er uklart for både PPT og kommunane kva som må til for at barn skal ha rett på spesialpedagogisk hjelp når det gjeld tiltak for å styrkje norskferdigheitene. Dette syner ei undersøking som Fylkesmannen har gjennomført.


Publisert 08.11.2017

Kan fleire små barnehagar slåast saman til ein stor?

Fleire små barnehagar kan unntaksvis organiserast saman som ei verksemd med ein styrar, til dømes der det er vanskeleg å få kvalifisert personale. Dette er meint som ein snever unntaksregel.


Publisert 28.09.2017

Plan for implementering av ny rammeplan.

Ny rammeplan trådde i kraft 1.august. Fylkesmannen har ei sentral rolle ved implementering av ny rammeplan. Vi har laga ein plan for dette arbeidet.


Publisert 20.07.2016

Har rutinar for varsling

Alle skolar og barnehagar i Rogaland kjenner til plikta dei har til å varsle barnevernet. Dette syner ei kartlegging som Fylkesmannen har gjennomført.


Publisert 20.06.2016

Barna har rett til å ha det bra i barnehagen

På den nye nettstaden www.nullmobbing.no finn barn, unge og foreldre informasjon og råd om mobbing og deira rettar.


Publisert 24.08.2015

Vi foreslår enklare reglar for tilskott

Fylkesmannen går inn for enklare reglar for tilskot til dei private barnehagane.  Fylkesmannen foreslår vidare at pensjonsutgiftene vert dekte ut frå kva for ordning den private barnehagen har med sine tilsette.


Publisert 14.10.2013

Tilskott barnehage