Matprisen 2017

Den 13.november ble Matprisen arrangert på Vippa i Oslo, en stor festaften til ære for de som spiller en viktig rolle for et mer bærekraftig mat-Norge. Her er vinnerne fra Oslo og Akershus

Heidi Bjerkan (Vippa i Oslo) stakk av med seieren i priskategorien Matprisen, og Norges sjømatråd ble oppfordret til å begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet innen norsk sjømat ved å få Utfordrerprisen.

Matprisen
Heidi Bjerkan - Vinneren løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft.

Vinneren av Matprisen Heidi Bjerkan

Heidi Bjerkan, vinneren av Matprisen

 

Årets produsent
Indre Oslo matforedling - Vinneren forvandler råvarer som ellers blir dumpet på markedet om til ekstremt etterspurte delikatesser. Med kyndige hender, idealistisk pågangsmot og risikovilje, samt en utpreget råvareforståelse, gjør Indre Oslo matforedling gamle purker, pensjonerte melkekyr ogutrangerte søyer om til pølser og spekemat vi ikke har sett maken til her til lands.

Vinneren av Produsentprisen, Indre Oslo matforedling

Vinneren av Produsentprisen, Indre Oslo matforedling

 

Debioprisen
De Godeste – Et framoverlent og annerledes kantinebyrå som leverer topp mat til små og store bedrifter. Ofte lokale sesongvarer og alltid inspirert mat fra bunnen av. De fleste av deres kantiner er Debio-sertifisert med grønn Ø, i tillegg har de i høst ferdigstilt et bronsekonsept og et gullkonsept som nå er klart for salg. Du Godeste treffer folk i på arenaen der den viktigste kampen for økologi står, nemlig i hverdagen.

Vinneren av Debioprisen, De godeste

De godeste, vinneren av Debioprisen




Utfordrerprisen
Norges sjømatråd – En aktør som er med på å forvalte norsk natur- og kulturarv, og samtidig har mulighet til å påvirke fremtiden i en positiv retning. Juryen håper Norges sjømatråd vil forstå ansvaret som ligger hos dem både her til lands, men også i internasjonalt farvann, og at de vil begynne å vise bredden, dybden og mangfoldet i norsk sjømat, og samtidig vise best praksis i de etablerte næringene.

Les mer om vinnerne av de andre kategoriene på Debio sine nettsider

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger ved Fylkesmannen i Oslo og Akershus og DebioInfo.  Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende. Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.

Foto: Joachim Sollerman.