Glittre Gård i Hakadal vant pris

Utvalg av produkter fra Glittre gård
Utvalg av produkter fra Glittre gård

I høst utlyste Norsk eplefest i samarbeid med nettstedet Apéritif konkurransen om hvem som produserte den beste eplemosten og eplesideren i Norge i 2016. I konkurranse med 27 andre produsenter stakk Glittre gård i Hakadal av med en delt seier i klassen ren most, med eplemosten «Fuglåsens Åkerø»

Rekordstor deltagelse

Eplemost har blitt en populær drikk, og det produseres mye most rundt omkring i landet. Mosten selges på mange lokale markeder, men også til dagligvare og restauranter. Det ble rekordoppslutning om konkurransen, og hele 112 moster og 18 sider produkt ble vurdert av juryen. Nytt av året var klassen «Eplemost med fantasi». Kriteriet i denne kategorien var at minst 80% av mosten måtte være eple og resten skulle være norskprodusert frukt, bær eller grønsaker.

Produktene fordelte seg etter klasse slik: Ren most: 74 produkter. Blandingsmost: 23 produkter. Eplemost med fantasi: 15 produkt. Sider: 18 produkt

 

Begynnerflaks gir mersmak

«Dette er veldig hyggelig», sier Kjell Myhrer på Glittre gård. «Det er første året vi har pressa most, og så ender vi opp med å vinne!»  Han forteller videre at selv om de har mye epler på gården selv og 2016 var et godt epleår, ble akkurat disse eplene plukket i hagen til Marit Aabel, selveste Per Aabels niese. Han sender en stor takk til Sara Slettbak og Marianne Stræte for hjelpen med å plukke eplene, og bekrefter at Glittre Gård vil fortsette å lage most, dog i liten skala. 

Matkontakt ved Landbruksavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Kjersti Grøndahl  gratulerer vinneren og sier i en kommentar at det er hyggelig at en produsent utenom de tradisjonelle fruktfylkene også hevder seg i slike konkurranser. 

Glittre Gård

Thomas og Kjell har drevet Glittre Gård siden 2002, og ved siden av tradisjonelt landrbuk er de også godkjent Inn på Tunet gård, med pedagogisk tilbud overfor skoleelever som trenger en annerledes skoledag. Gården har også et eget gårdsutsalg og produktene kan i tillegg bestilles på nettet.

Fylkesmannen jobber for at flere gårder, som Glittre, skal kunne tilby Inn på tunet-tjenester i vår region, gjerne i kombinasjon med andre tjenester og produkter fra gården. Slik sett er Glittre et godt eksempel på en satsing på landbruksbasert næringsutvikling utenom tradisjonell driftsformer, tilpasset gårdens ressurser, bondens kompetanse og samfunnets behov.

 

Kontaktpersoner