350 nye statsborgere feiret

Rundt 700 personer deltok under søndagens statsborgerseremoni i Oslo rådhus. Gjestetaler var Alfredo Zamudio fra Nansen fredssenter på Lillehammer.

Statsborgerseremonien er en frivillig, men høytidelig markering av at man har fått norsk statsborgerskap. Seremonien består blant annet av taler, musikkinnslag og felles avleggelse av troskapsløfte.

Seremonien åpner med at alle de nye statsborgerne går i prosesjon ned trappen fra galleriet i rådhuset. I salen sitter vertskap og gjester.

Som vertinne ønsket Oslo-ordfører Marianne Borgen alle statsborgere og gjester velkommen til Oslo rådhus.  Deretter ble ordførerne fra de nye statsborgernes hjemkommuner presentert på scenen.

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland holdt dagens hovedtale og gratulerte de 350 nye statsborgerne. Hun understreket at det for mange kan være knyttet sterke følelser til å skifte statsborgerskap.

Gjestetaler Alfredo Zamudio fortalte at han selv kom til Norge som ung flyktning fra Chile.

- Å være norsk er å være seg selv, sa han, og spøkte med at man ikke trenger å like norsk fotball eller gå på ski for å være norsk.

Mot slutten av seremonien mottar alle de nye statsborgerne boka «Velkommen som ny statsborger». Barna får en egen barnebok med norske rim og regler.

Søndagens musikalske innslag var ved pianist Trond Lien og saksofonist Frøydis Grorud og Bærum Bachkor med dirigent Pröstur Eriksson. Seremonien ble avsluttet med at alle sang to vers av Norges nasjonalsang.

Etter seremonien ble statsborgere og gjester invitert til å feire med enkel servering og mulighet til å snakke nærmere med vertskap og ordførere.