Reinmerke

I det samiske reinbeiteområdet skal all tamrein merkes ved snitt i øret med eierens registrerte reinmerke. Før et reinmerke tas i bruk, skal det godkjennes av merkenemnda. 

Publisert 02.08.2016

Søk om reinmerke digitalt

Du kan søke om registrering eller overføring av reinmerke digitalt.

Før du logger deg inn i søknadsskjemaet, anbefaler vi at du setter deg inn i søknadsprosessen og hvilke vedlegg som skal legges ved. Informasjon og lenke til søknadsskjema finner du på Landbruksdirektoratets nettsider https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/reindrift/ordninger-for-reindrift/godkjenning-av-reinmerker. Du logger inn i skjemaet ved hjelp av ID-porten på samme måte som de digitale skjemaene for Melding om reindrift og tilskuddssøknad.

Søknad på papir

Det er fremdeles mulig å sende papirsøknad til oss.

For å søke om registrering av nytt reinmerke, bruker du søknadsskjemaet på Landbruksdirektoratets nettside (lenke vedlagt). Bruk samme skjema om et reinmerke skal overføres fra én person til en annen. 

Søknaden skal være fullstendig og inneholde følgende: 

  • Navn, personnummer og fullstendig adresse.

  • Underskrift fra søkeren. Hvis søkeren er et umyndig barn, skal begge foreldrene skrive under søknaden. I tilfeller der bare én av foreldrene har foreldreretten, må dette dokumenteres. Legg ved et eget vedlegg som bekrefter dette.

  • Underskrift fra siidaandelslederen der reinmerket skal brukes. Der ektefeller eller samboere har felles siidaandel, skal begge siidaandelslederne skrive under på vegne av siidaandelen.

  • Det må framgå av søknaden hvem reindriftsretten er utledet fra. For eksempel navn på foreldre eller besteforeldre som har eller har hatt reindrift som hovednæring.

Husk at søknaden inneholder personopplysninger. Du kan bruke Sikker melding til Statsforvalteren for å sende søknaden elektronisk. Alternativt bør du sende søknaden på papir i posten.

Søk etter reinmerker i innsynsløsninga Mearka

I innsynsløsninga "Mearka" kan du se alle godkjente reinmerker i Norge. Gå inn på lenka i høyre marg for å laste ned appen på din mobil. Trykk på de tre prikkene ved adresselinja og deretter «Legg til på Startsiden».

For å søke på navn må du logge inn. Alle som har et registrert reinmerke eller et dokumentert behov for å se disse opplysningene, har eller kan få tilgang til å logge inn.

Du kan bruke appen også der det ikke er mobildekning. Appen laster ned alle godkjente reinmerker når den har tilgang til nett, men det er ikke mulig å se navn uten å være innlogget. 

Et merke kan tas i bruk når det er godkjent av merkenemnda

Merkenemnda for Nordland behandler søknader om reinmerke (se egen side for merkenemnda i Nordland). Merkenemnda har møte én gang hvert halvår, vanligvis i mars og oktober/november.

Dersom merkenemnda godkjenner søknaden, skal merket kunngjøres. Etter kunngjøringa vil du motta et registreringsbrev der det framgår at merket er godkjent og registrert på deg. 

Klage på vedtak i sendes til Statsforvalteren

Reindriftsstyret oppnevner en egen klagenemnd som er klageinnstans for merkesaker. Klager skal sendes til statsforvalteren som vurderer saken og eventuelt sender den videre til klagenemnda. 

Kjøp av levende rein

Ved kjøp av levende rein sender kjøper inn opplysninger til statsforvalteren om hvilket merke den innkjøpte reinen er merket i. Statsforvalteren sender opplysningene videre til berørte siidaandeler og reinbeitedistrikt.

All rein skal merkes med eierens registrerte merke

Reindriftsloven fastslår at all rein i det samiske reinbeiteområdet skal merkes med eierens merke innen 31. oktober samme år som den er født. Øreklips kan brukes i tillegg til det tradisjonelle øremerket. Klips, klave eller hårmerking kan også brukes som midlertidig merke i situasjoner der eiendomsretten er endret, eller om det er behov for midlertidig merking inntil reinen merkes med snitt i ørene.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.