Hvordan bli godkjent?

For å kunne bruke navnet og logoen til Inn på tunet, slik som vist på skiltet hos Stall Fagerbakken i Vågan kommune, må man være godkjent av Stiftelsen Norsk Mat. Foto: Ingrid Roaldsen, Statsforvalterne i Nordland

For å bli en Inn på tunet-gård må gården bli godkjent av Stiftelsen Norsk Mat. Det er enkelt å søke om godkjenning, men det er viktig at du er kjent med forutsetningene for å kunne bli godkjent, før du registrerer deg som søker. En fin start kan være å ta den digitale Inn på tunet-skolen. 

Publisert 03.01.2022

Hvordan bli godkjent Inn på tunet-tilbyder?

Teksten som følger er hentet fra nettsiden til Stiftelsen Norsk mat www.innpåtunet.no 

I punktene under vil du få et inntrykk av hvordan prosessen er for at du som gårdbrukere kan bli godkjent Inn på tunet-tilbyder.

1) Stiftelsen Norsk Mat vurderer om din virksomhet faller innenfor definisjonen for Inn på tunet (IPT).

Hvis vi vurderer at tilbudet kan være utenfor definisjonen, vil vi ta kontakt for å innhente flere opplysninger. Tilbud som anses være innenfor definisjonen vil bli klargjort for egenrevisjon. Du kan gjøre deg kjent med kravene i KSL-sjekklistene med veileder ved å laste ned sjekklistene fra www.ksl.no.

2) Du gjennomfører egenrevisjon/internkontroll ved å minimum å gå gjennom kravene i KSL-sjekkliste 1 Generelle krav til gården, 2 HMS og 11 Inn på tunet.

Har du andre produksjoner i tillegg må du huske å inkludere sjekklistene for disse. Egenrevisjonen skal gjøres elektronisk og krever produsentnummer og passord. Dersom du mangler passord til "Din egen gard" bestiller du dette via ksl.no - "Logg inn KSL". Når egenrevisjonen er gjennomført, og eventuelle avvik som er registrert er lukket, skal du kontakte Matmerk (via ipt@matmerk.no) slik at vi får sett gjennom egenrevisjonen din. Vi gir beskjed dersom det er noe som mangler for å kunne gå videre i godkjenningsprosessen.

3) Stiftelsen Norsk Mat gir en KSL-revisor i oppdrag å gjennomføre en IPT-revisjon hos deg.

Revisor tar kontakt med deg for å avtale tidspunkt for IPT-revisjonen.

4) KSL-revisoren gjnnomfører IPT-revisjonen i tråd med fastsatt prosedyre.

Revisjonen resulterer i en revisjonsrapport som sendes deg som tilbyder.

5) Revisjonsrapporten behandles av Stiftelsen Norsk Mat, og du får beskjed om hvilken oppfølging som eventuelt kreves før godkjenning.

Dette kan være dokumentasjon av avvik som er lukket, eller at det er behov for en ny IPT-revisjon.

6) Hvis revisjonen avdekker uakseptable forhold, eller det kommer fram ting som gjør at tilbudet vurderes utenfor definisjonen vil søknaden om godkjenning bli avslått.

7)  Når Stiftelsen Norsk Mat har godkjent deg som IPT-tilbyder får du tilsendt et diplom som viser at du er godkjent.

Godkjenniningen gjelder for to år. Du kan da markedsføre dine tjenester som et IPT-tilbud og du kan bruke IPT-logoen.

Vanlige spørsmål knyttet til å bli godkjent tilbyder

Kan jeg bruke begrepet Inn på tunet og bruke logoen når jeg ikke er godkjent?

Det er kun godkjente tilbydere som kan benytte begrepet Inn på tunet og logoen. Du får tilgang til logo og designpakke fra den dagen vi åpner for at du kan gjøre egenrevisjon slik at du kan starte med å lage ditt eget profileringsmateriell.

Hvor lang tid tar det å bli godkjent?

Tiden det tar fra registrering av gården som aktuell IPT-gård, og frem til godkjenning, vil variere. Normalt vil det ta mellom 4 uker til 6 måneder. Hvor kort (eller lang) godkjenningsprosessen blir, avhenger av din egen innsats når det gjelder å få etablert et kvalitetssystem og å oppfylle de kravene som ligger til grunn for en godkjenning.

Det forutsettes at du som tilbyder er klar for en IPT-revisjon innen 6 måneder etter at du sender inn registreringsskjemaet. Vi ber derfor om at du vurderer hvor lang tid du trenger til forberedelsene før du registrerer deg som søker.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.