Folkehelse i kommunal planlegging

Kommunene har nå lovpålagt krav om å ha oversikt over folkehelsen, og om mål og strategier i folkehelsearbeidet. Dette vil være en viktig del i kommunplanens samfunnsdel. Kommunal planstrategi bør klarlegge hvordan dette skal følges opp.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.01.2013

Unger som bader - friluftsliv og naturopplevelse som kilde til folkehelse - ved Kulpen - Tverlandet i BodøPlanstrategien er kommunestyrets prioritering av planoppgaver i valgperioden. Planstrategien lages med utgangspunkt i den enkelte kommunes utviklingstrekk, utfordringer og samlede planbehov. Kommunal planstrategi skal være vedtatt senest 1 år etter at kommunestyret er konstituert.

Nasjonale forventninger
Regjeringen har den 11. juni 2011 vedtatt nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging. Temaene spenner over et vidt spekter som klima og naturmangfold, trafikk, næringsutvikling, helse og oppvekstmiljø. De nasjonale forventningene danner grunnlag for statlige etaters, og Fylkesmannens medvirkning og innspill.

Ny folkehelselov
Ny folkehelselov av 01.01.12 beskriver hva kommunen skal gjøre i det brede folkehelsearbeidet. Kommunen skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden i befolkningen, og de positive og negative faktorer som virker inn på helsa.

Kommunens ansvar
Kommunens oversikt over helseutfordringer skal være skriftlig, og ut fra den skal kommunen fastsette mål og strategier for folkehelsearbeidet. Det er ikke krav om en egen folkehelseplan. Det anbefales at folkehelseperspektivet skal gjennomsyre alle offentlige planer - “helse i alt vi gjør”- for å legge grunnlag for en god helse i befolkningen, og unngå å forsterke sosial ulikhet i helse.

Folkehelseforskriften
Forskrift om oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer (folkehelseforskriften) trådte i kraft 1. juli 2012. Her konkretiseres nærmere hva oversikten etter folkehelseloven skal omfatte, og hvordan kommunen skal arbeide med oversikten. Det arbeides også med en veileder på grunnlag av folkehelseforskriften, med ytterligere forklaring på hvordan kommunene kan arbeide med oversikten over helsetilstanden lokalt.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.