Høringsmøte om opprydding i forurenset sjøbunn

Fylkesmannen har varslet pålegg om tiltaksplan og inviterte til høringsmøte. Skipsverftene mener at de allerede har tatt en stor del av regninga.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.01.2018

Oppdraget

Det politiske mandatet for oppfølging av forurenset sjøbunn ved skipsverft finner vi i Stortingsmelding nr. 14 (2006 - 2007). Områder med skipsverft var på forhånd kartlagt. Dette ga grunnlaget for ei liste med ca. 100 prioriterte skipsverft i Norge, herav 9 i Nordland.

Oppfølging av prioriterte skipsverft i Nordland startet i 2008 med pålegg om undersøkelser, både på land og i sjø. Pålegg om tiltaksplan på land ble gitt i 2013, fulgt opp med pålegg om tiltak i 2016. Ved flere av verftene er det fjernet betydelige mengder av forurensede masser på land. Samtidig er det innført nye miljøkrav til skipsverft. Turen har nå kommet til opprydding i sjø. Ved samtlige av de ni prioriterte skipsverftene i Nordland er det konkludert med behov for tiltak.

 

Status for oppfølging av prioriterte skipsverft (2017)

 

Prioriterte skipsverft

På lista over de prioriterte skipsverftene i Nordland finner vi både hjørnesteinsbedrifter og virksomheter som nå er nedlagt og overtatt av det offentlige.

 

Lokalitet

Ansvarlig virksomhet

Vannforekomst

Kommune

Lofoten Sveiseindustri AS

Lofoten Sveiseindustri AS

Svolvær

Vågan

Skarvik Søren E. & Co.

Skarvik AS

Svolvær/Leirosen

Vågan

Nogva Svolvær AS

Nogva Svolvær AS

Svolvær

Vågan

Marhaug O. Slip og Mek. verksted AS

Marhaug O. Slip og Mek. verksted AS

Svolvær

Vågan

Blokken Skipsverft AS

Blokken Skipsverft AS

Blokken

Sortland

Saltdalsverftet

Saltdal kommune

Rognan

Saltdal

Ballstad Slip AS

Ballstad Slip AS

Ballstad

Vestvågøy

Høvding Skipsopphugging

Alstahaug Havnevesen KF

Sandnesvågen

Alstahaug

Slipen Mekaniske AS

Slipen Mekaniske AS

Sandnessjøen

Alstahaug

 

Miljøgifter

Undersøkelser viser at sedimentene ved de 9 prioriterte skipsverftene i Nordland er meget sterkt forurenset av miljøgifter. Forurensningen er økende jo nærmere man kommer skipsverftene. Det er avdekket flere områder som har et forhøyet nivå av de samme miljøgiftene. Dette viser at skipsverftene har vært en av flere bidragsytere til forurensningen.

Forurenset sjøbunn har innvirkning på organismer. Vi snakker her om effekter som virker over tid og ikke om akutte effekter. Miljøgiftene kan oppkonsentreres i næringskjeden. Mattilsynet advarer mot å spise fisk og sjømat fra forurensede områder.

I bunnstoff har det tidligere vært brukt betydelig mer giftige stoffer enn i dag. Tinnorganiske forbindelser ble forbudt i 2003, men finnes fortsatt i sedimentene. I dag er kobber det mest brukte virkestoffet i bunnsmøring. Kobber har også en negativ effekt på vannlevende organismer, men i mindre grad enn tinnorganiske forbindelser.

 

Miljømål

Målet er at alle forekomster av overflatevann skal oppnå god økologisk og kjemisk tilstand innen 2021. For å kunne nå dette målet må utslipp av miljøgifter stanses. Spredning fra forurensede sedimenter er å regne som utslipp. I sterkt modifiserte vannforekomster kan det være aktuelt å sette et mindre strengt miljømål eller et mål med tidsutsettelse. Alternative tiltak må i så fall være utredet.

 

Tiltaksplan

Varsel om pålegg om tiltaksplan for forurenset sjøbunn er gitt til samtlige av de 9 prioriterte skipsverftene i Nordland. Brevene er sendt til de som er utpekt som ansvarlige virksomheter. Høringsfristen er satt til 15. februar.

 

Gjennomføring

Fylkesmannen har ikke tatt stilling til ansvar for opprydding i forurensede havner. Det er mange som har bidratt til forurensningen. Det mest naturlige er å rydde opp i et spleiselag. Verftene må også få hjelp til å planlegge sjøarealene. Dette gjelder særlig i forhold til utformingen av miljømål.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.