Endra krav til retting i søknad om produksjonstilskudd

Dersom du har glemt å oppgi opplysninger og vil rette søknaden om produksjonstilskudd etter søknadsfrist, risikerer du å få trekk i utbetaling av tilskudd. Det lønner seg derfor å starte med søknaden tidlig og være nøyaktig.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.12.2015

Landbruksdirektoratet presiserte i høst hvordan retting av søknader skal praktiseres. Dersom søker oppdager at det er ført opp for få dyr eller for lite areal på søknaden og vil rette dette etter søknadsfristen, blir det å regne som en ny søknad. Det medfører at du får ett trekk på kr 1 000 per dag fra søknadsfristen og fram til de nye opplysningene er registrert. Det kan ikke førest på mere dyr/areal når det har gått en måned etter søknadsfristen.

Eksempel: Søknadsfrister for produksjonstilskudd er 20. august og 20. januar. Dersom du for eksempel den 25. januar oppdager at du har glemt å føre opp ungdyr av storfe på søknaden og tar kontakt med kommunen for å få rettet dette, medfører det et trekk i utbetalinga på kr 5 000 for sent levert søknad (5 dager etter fristen).

Det er søkers ansvar å søke rett

Som søker er du ansvarlig for at opplysningene på søknadsskjema er rette. Om du har ført feil i søknaden som gjør at du kunne ha fått for mye utbetalt tilskudd, skal kommunen rette søknaden og vurdere avkortning i resten av tilskuddet. Avkortning skal være hovedregelen ved feil i søknaden, størrelsen på avkortningen er avhengig av skyldgrad, men også «simpel aktsomhet», der søkeren burde vite at opplysningene er feil, gir grunnlag for avkortning.

Dersom du oppdager feilen selv og melder fra om dette til kommunen, skal dette komme deg til gode i vurdering om avkortning. Derfor er det viktig å melde fra så snart som mulig om du oppdager feil i søknaden.

Sett deg godt inn i regelverket

Det er søker sitt ansvar å sette seg inn i regelverket. Veiledningshefte blir ikke lenger sendt ut, men du finner dette og annen nyttig informasjon på nettsiden til Landbruksdirektoratet: https://www.slf.dep.no/no/. Om du har spørsmål til regelverket eller er usikker på hvordan søknaden skal fylles ut så ta kontakt med landbruksforvaltningen i kommunen i god tid før søknadsfristen.

Oppdager du mangler eller feilføring i søknaden først etter at tilskuddet er utbetalt, kan du klage. Klagen må være skriftlig og med en begrunnelse, men det er bare i spesielle tilfelle det kan foretas etterbetaling og det skal legges streng praksis til grunn.

Etterregistrering av uteglemte opplysninger i søknad om produksjonstilskudd, blir regnet som innsending av ny søknad. Det presiserer Landbruksdirektoratet i et nylig utsendt brev. Konsekvensene for utmåling av tilskudd kan bli store, og vi anbefaler derfor alle til å bruke god tid til å fylle ut søknaden.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.