Skogfond – smøring for skogen

Når en skogeier hogger i skogen sin er det obligatorisk å avsette mellom 4 og 40 prosent av tømmerets bruttoverdi på en skogfondskonto. I Nordland utgjør skogfondet samlet rundt 30 millioner kroner. Disse pengene tilhører skogen, og disponeres av den som eier den.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 05.02.2019 av Administrator

Skogfond avsettes ved omsetting av skogsvirke, og skal benyttes til langsiktige investeringer i skogen. Fondet er i første rekke opprettet for å sikre finansiering av foryngelse og pleie av skogen. Det kan også brukes til å bygge skogsveier, dekke skogforsikring, kurs m.m.

Ved eierskifte følger skogfondet skogen, ikke eieren.

- Skogfondet gir ikke renter til skogeier. Det er derfor viktig at pengene snarest mulig blir investert i skogen. Det er der forrentningen skjer, og som skogeier kan høste, sier fylkesskogmester Gunnar Nygaard hos Fylkesmannen i Nordland.

Skattefordel

Skogeieren får ikke renter av innestående skogfond, men får en solid skattegevinst når det brukes i skogen. Midlene blir utgiftsført når de blir avsatt i fondet, og dermed ikke skattlagt som inntekt. Når det tas ut av fondet og brukes til f.eks. skogplanting blir bare 15 prosent ført i skatteregnskapet.

Alternativet for skogeier ville vært å bruke midler fra egen bankkonto, der normalt 100 prosent har vært skattlagt. Denne skattefordelen vil for de fleste, avhengig av skogeiers inntektsforhold, tilsvare et direkte tilskudd på mellom 30 og 60 prosent av kostnaden.

Forvaltning

Når skogeier har utført arbeid i skogen sin, enten ved eget arbeid eller leid arbeidskraft, tar han med kvittering eller faktura til kommunen. Kommunen anviser utbetaling. Det er også mulig å legge inn krav om utbetaling i Altinn. Der kan skogeier også sjekke saldo på skogfondskontoen sin.

Det er Fylkesmannen som fører regnskapet for skogfondet, og som gjør selve utbetalingen til skogeier.

Noen tall

I Nordland finnes det ca 7900 skogfondskonti, hvorav ca 3200 konti har innestående midler. Gjennomsnittlig innestående på disse er ca kr 9600,-. Det er bevegelse på ca 800 konti hvert år. Samlet utgjør innestående skogfond i Nordland ca 30 millioner kroner.

Tilbakebetaling av skogfond

- Hvis skogeier mener at det ikke er behov for investeringer i skogen de neste 10 år, kan han søke kommunen om å få hele eller deler av innestående skogfond utbetalt. Slik frigitt skogfond gir ikke skattefordel, sier Gunnar Nygaard.

Mer om skogfond - se linker på siden her.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.