Nettverksanalyse større melkebruk

SINTEF har i 2018 foretatt en analyse av sosiale nettverk blant større melkebruk i Nordland, rapporten fra analysen er klar.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 11.09.2018

Studien viser at det er et stort antall koblinger mellom aktører på og rundt større bruk som driver med storfe og melkeproduksjon i Nordland. Det viser at en av de vesentligste forutsetningene for vekst og utvikling er på plass. Samtidig viser resultatene at jordbruk er en stedbunden næring, og kontakt og informasjonsdeling henger sammen med geografiske forhold.

Tjenesteytere og rådgivere på Helgeland dominerer, spesielt når det gjelder råd og bistand. Rådgiverapparatets sentrale rolle kan være en styrke, men kan også bidra til stiavhengighet. 

De fleste som driver tradisjonelt med storfe og melkeproduksjon befinner seg i utkanten av et større nettverk dominert av konsulenter og rådgivere, mens flere av de som driver videreforedling og salg av egne jordbruksprodukter i større grad er sentrale i egne nettverk.

Det er få koblinger til FoU og andre næringer. Mangel på koblinger til både regionale og nasjonale forskningsmiljøer kan tyde på at det er lite innovasjonsdrevet forskning og lite pågående forskning aktørene opplever som direkte relevant for utvikling og innovasjon i foretak basert på større bruk med husdyrproduksjon i Nordland. 

Rapporten peker på at viktige utfordringer framover er å mobilisere entreprenører, rekruttere flere unge, samt tilrettelegge for entreprenørielle oppdagelser der både forvaltning, FoU miljøer, rådgivere og bønder i ulike regioner deltar aktivt og kan dra nytte av smart spesialisering i andre næringer. 

Rapporten er publisert hos SINTEF, følg lenken i saken. Rapporten har nummer 2018:00812

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.