Miljøtiltak i jordbruket

Oppdatert 08.04.2024

Miljøtiltak i jordbruket skal bidra til mest mulig miljøvennlig matproduksjon. Bønder som oppfyller gitte miljøkrav, får rett til fullt produksjonstilskudd. De kan også søke om tilskudd fra regionalt miljøprogram og ordninger for spesielle miljøtiltak i jordbruket og drenering av jordbruksjord.

Statsforvalteren har ansvar for å utarbeide og gjennomføre et regionalt miljøprogram for jordbruket (RMP), basert på et nasjonalt miljøprogram. Miljøprogrammene skal bidra til å målrette miljøarbeidet i landbruket og til å synliggjøre miljøinnsatsen i jordbruket. Tilskuddsordningene i regionalt miljøprogram rettes mot utfordringer i det enkelte fylke.

Kulturlandskapet er en del av kulturarven

Det er en viktig oppgave i norsk landbruk å ta vare på kulturlandskapet i jordbruket, som er en del av kulturarven vår. Kulturlandskapet er det landskapet som er påvirket av mennesker. I moderne tid har kulturlandskapet forandret seg svært mye på grunn av nye driftsformer i jordbruket og omdisponering av jordbruksareal. En rekke planter, insekter og andre organismer som har gammel kulturmark som levested, er i ferd med å bli sjeldne eller borte for alltid. Gamle ferdselsårer, kulturminner, eldre tekniske anlegg og verneverdige bygninger gror igjen og forfaller. Gamle husdyrraser og tradisjonelle plantesorter utgjør viktige genressurser, som nå står i fare for å forsvinne.

For å ta vare på miljøverdiene i kulturlandskapet er det nødvendig å opprettholde tradisjonell drift eller sette i gang skjøtsels- og restaureringstiltak. Regionalt miljøprogram skal stimulere til dette, sammen med tilskuddene som gis til spesielle miljøtiltak i jordbruket.

Statsforvalteren skal også motivere kommunene til å ta vare på jordbruksareal med verdifullt kulturlandskap. Enkelte nasjonalt utvalgte kulturlandskap i jordbruket får spesiell oppfølging gjennom langsiktige skjøtselsavtaler og samarbeid mellom involverte grunneiere, kommuner og landbruks-, miljø- og kulturminnemyndighetene på fylkesnivå.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 04.04.2017

Engeløya tilbys status som utvalgt kulturlandskap

Sentrale myndigheter åpner nå for at Engeløya i Steigen kan få status som Utvalgt kulturlandskap i jordbruket. Dette betyr at området i åra framover kan blant annet få egne statlige midler til å ta vare på og formidle verdiene i kulturlandskapet.


Publisert 05.12.2016

Kulturlandskapsprisen 2016 til Fjære i Kjerringøy

Under dagens åpning av fylkestinget ble Kulturlandskapsprisen Nordland 2016 overrakt bygda Fjære v/ Fjære Gårdstyre. De fikk prisen for sitt arbeid med å ivareta kulturlandskapet, og samtidig gjøre det tilgjengelig for allmennheten. 


Publisert 16.11.2016

Kulturlandskapsprisen Nordland 2016 tildeles bygda Fjære v/Fjære Gårdstyre

Landbruksforum Nordland har vedtatt å gi Kulturlandskapsprisen Nordland 2016 til bygda Fjære v/ Fjære Gårdstyre. De får prisen for sitt arbeid med å fremme samarbeid, gjøre utmarka tilgjengelig for beitebruk, og legge til rette for allmenn ferdsel. Gjennom felles innsats framstår Fjære med et velpleid og innbydende kulturlandskap, til glede for fastboende og besøkende.


Publisert 28.06.2016

Kom med forslag på kandidat til pris

Kulturlandskapsprisen Nordland deles ut for å sette fokus på den viktige rollen landbruket har som forvalter av kulturlandskapet og bærer av tradisjoner. Vi vet det finnes mange gode kandidater i fylket. Hjelp oss å hendre noen av disse.


Publisert 09.06.2016

Søk miljøtilskudd for 2016

Søknadsfristen er fortsatt 20. august for foretakene og 1. november for beitelagene. I år er det innført en ny tilskuddsordning, mens to er fjernet. Samtidig er det gjort en del endringer i vilkårene for tilskudd.


Publisert 14.03.2016

Midler i Klima- og miljøprogrammet 2016 er fordelt

Fylkesmannen har fordelt kr 457 000 til ulike tiltak innen Klima- og miljøprogrammet 2016


Publisert 11.02.2016

Inviterer til fagdag i Sømna

Torsdag 3. mars kl 09:30 inviterer Fylkesmannen i Nordland, i samarbeid med Sømna kommune og Norsk Landbruksrådgivning til fagdag om vannforskriften og miljøtilskudd. Møte holdes på Sømna Kro og Gjestegård


Publisert 01.02.2016

Søk om midler fra Klima- og miljøprogrammet 2016

Fylkesmannen har fastsatt retningslinjer for forvaltning av fylkesvise midler i Klima- og miljøprogrammet 2016. Søknadsfristen for midlene er 1. mars i år. Det skal søkes elektronisk.


Publisert 07.12.2015

Kulturlandskapsprisen til Vega

Under dagens åpning av fylkestinget fikk Turid Næss og Gisle Ebbesen fra Vega overrakt Kulturlandskapsprisen Nordland for 2015. De fikk prisen for sin store innsats med restaurering og skjøtsel av den gamle husmannsplassen på Store Emårsøy, og for arbeidet med formidling av kulturhistorien til store og små.


Publisert 10.11.2015

Kulturlandskapsprisen Nordland 2015 tildeles Turid Næss og Gisle Ebbesen

Landbruksforum Nordland har vedtatt at Kulturlandskapsprisen Nordland 2015 tildeles ekteparet Turid Næss og Gisle Ebbesen fra Vega. De får prisen for sitt arbeid med restaurering og skjøtsel av den gamle husmannsplassen på Store Emårsøy, og for arbeidet med formidling av kulturhistorien til store og små.