Barnevern

Oppdatert 12.03.2024

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessuten bidra til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Hvis du er misfornøyd med barnevernet, kan du klage til Statsforvalteren.

Kommunens oppgaver

Alle kommuner skal ha en barnevernstjeneste som utfører det daglige arbeidet etter barnevernloven. Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpen kan gis i form av råd og veiledning, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og veiledning og avlastningstiltak i hjemmet.

Barnevernstjenesten har også ansvar for å gripe inn dersom tiltakene i hjemmet ikke er tilstrekkelige for å ivareta barnets behov. Barnevernstjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem eller på institusjon, eller på et senter for foreldre og barn. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.

Barn og unges rett til å klage på barnevernet

Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan si din mening om det barnevernet gjør, sånn at det kan bli bedre. Det gjelder uansett om du bor hjemme, i fosterhjem eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du mener ikke er riktig. Statsforvalteren skal passe på på at barnevernet gjør jobben sin, og en av de viktigste oppgavene våre er å følge med på at barnevernet følger lover og regler. Derfor kan du klage til oss.

Si ifra her

På denne siden kan du lese mer og se eksempler på hva andre barnevernsbarn har klaget på.

Hvis det haster veldig, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tar kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstjenesten og barnevernsinstitusjoner. Hvis du er voksen og ønsker å klage på barnevernet, ber vi deg bruke vårt digitale meldingsskjema Melding til Statsforvalteren.

Barneverns- og helsenemnda

Barneverns- og helsenemnda har myndighet til å ta avgjørelser blant annet i saker om omsorgsovertakelse og i saker som gjelder tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlige adferdsvansker. Avgjørelser som er fattet av barneverns- og helsenemnda, kan bringes inn for domstolene. Denne nemnda hette tidligere fylkesnemnda, men endret navn til barneverns- og helsenemnda med den nye barnevernsloven.

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at Statsforvalteren behandler klager på barnevernstjenestens saksbehandling og tar stilling til om barnevernstjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.

Statsforvalterener klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker.

Statsforvalteren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjoner får forsvarlig omsorg og god behandling. Videre skal tilsynet se til at barna blir behandlet hensynsfullt og med respekt for den enkeltes integritet. Dette innebærer blant annet at barn som blir utsatt for tvang på en barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvalteren.

Vis mer

I Nordland har en del kommuner valgt å gå sammen om å opprette en interkommunal barneverntjeneste. En av kommunene er da vertskommune og utfører oppgavene etter barnevernloven på vegne av alle kommunene i samarbeidet.

I Nordland har vi følgende interkommunale barneverntjenester pr. 05.08.2022:

  • Barneverntjenesten Sør-Helgeland som omfatter kommunene Brønnøy, Bindal, Sømna, Vega og Vevelstad, med Brønnøy som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten Ytre Helgeland som omfatter kommunene Leirfjord, Alstahaug, Dønna og Herøy med Leirfjord som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten Indre Helgeland som omfatter kommunene Vefsn og Grane med Vefsn som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten for Nesna og Træna med Nesna som vertskommune. 
  • Beiarn og Saltdal barneverntjeneste med Saltdal som vertskommune.
  • Lofoten barnevern som omfatter kommunene Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, med Vestvågøy som vertskommune. 
  • Vesterålen barnevern som omfatter kommunene Sortland, Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen og Øksnes, med Sortland som vertskommune. 
  • Narvik barneverntjeneste er en interkommunal barneverntjeneste for Narvik og Evenes med Narvik som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten i Bodø er en interkommunal barneverntjeneste for Bodø, Værøy, Røst, Hamarøy, Steigen, Gildeskål og Rødøy med Bodø som vertskommune. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 17.03.2017

Tilsyn i Tysfjord kommune er gjennomført

Fylkesmannen i Nordland gjennomførte i uke 10 og 11 et bredt tilsyn med Tysfjord kommune for å undersøke hvordan meldeplikten til barnevernet ivaretas og bekymringsmeldinger håndteres. Sluttrapporten vil foreligge i løpet av april.


Publisert 01.02.2017

Foyer Bodø lanserer håndbok

Foyer Bodø tilbyr bolig og støtte til ungdommer med ekstra behov for oppfølging og er det første tiltaket av sitt slag i landet. I dag er Håndbok i Foyermodellen lansert. Prosjektleder Cathrine Albrigtsen håper at boka kan være til inspirasjon for kommuner og organisasjoner i det boligsosiale arbeidet for unge som trenger hjelp i overgangen til voksenlivet.


Publisert 04.01.2017

Retningslinjer for samarbeid mellom Nav og barnevern

Et velfungerende samarbeid mellom barneverntjenesten og Nav-kontoret er viktig for mange barn, unge og familier. Bufdir og AV-dir har laget felles retningslinjer for samarbeid og ansvarsdeling, se lenke til høyre på siden.


Publisert 17.11.2016

Tilsyn med Tysfjord kommune - meldeplikten og barnevernets arbeid med meldinger

Fylkesmannen har etter medieoppslag om seksuelle overgrep i Tysfjord, hatt tett kontakt med både politiet og kommunen. Vi har hatt fokus på et bredt samarbeid for å forebygge overgrep, og å bidra med faglige og økonomiske ressurser til kommunen. Tilsynet som varsles nå er ledd i vår videre oppfølging av kommunen. 


Publisert 06.04.2016

Brosjyre om barnevernet på flere språk

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har laget en informasjonsbrosjyre om barnevernet og barnevernets arbeid. Brosjyren finnes på 11 forskjellige språk.


Publisert 06.04.2016

Samarbeidskonferanse om barnevernutdanningene

Konferansen er et ledd i arbeidet med å styrke samarbeidet mellom barnevernsektoren og universistet og høgskole. Aktuelle deltakere er ledere i barnevernsektoren og dekaner, studieledere og lærere ved studiesteder som tilbyr utdanninger som kvalifiserer til arbeid i barnevernet. 


Publisert 29.03.2016

Videreutdanning i barnevern og ledelse

Barnevernets mandat og mangfoldet i den norske befolkningen stiller store krav til de ansattes ytkesutøvelse. Som en del av satsingen på et mer kunnskapsbasert barnevern finansierer sentrale barnevernmyndigheter videreutdanning i

  •  Barnevernfaglig veiledning 
  •  Nasjonal videreutdanning i barnevernledelse 
  •  Barnevern i minoritetsperspektiv 

Publisert 06.01.2016

Barneverntjenesten kan ta avgjørelser om opplæring for barn under omsorg

En endring i opplæringsloven § 15-6 gir barneverntjenesten rett til å ta avgjørelser på vegne av barnet når barnet er under omsorg. 


Publisert 17.12.2015

Tilsyn med barnevernet i Bodø etter klage fra krisesenteret

Tilsynet avdekket at både barneverntjenesten og krisesenteret har forbedringspotensial når det gjelder samarbeid med hverandre. Det ble funnet svikt på flere områder i barnevernet. Fylkesmannen har imidlertid ikke funnet grunnlag for å be barneverntjenesten gjennomgå meldinger på nytt eller gjenåpne undersøkelser.


Publisert 27.11.2015

Kvalitetssikring av sakkyndige rapporter i barnevernssaker

Barnesakkyndig kommisjon (BSK) skal kvalitetssikre sakkyndige rapporter i barnevernsaker. På hjemmesiden til BSK finnes informasjonsskriv som er utarbeidet for veiledning til sakkyndige. Disse kan også være av interesse for barneverntjenestene som oppdragsgivere.