Råd ved forventet mangel på blodtrykksmedisin valsartan

Legemiddelverket forventer at det vil bli mangel på blodtrykksmedisin med virkestoffet valsartan. Helsedirektoratet har derfor sendt ut informasjon til landets kommunehelsetjenester med råd og retningslinjer ved tilbaketrekking og legemiddelmangel.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 30.07.2018

Europeiske legemiddelmyndigheter har funnet forurensning av valsartan fra en kinesisk produsent. Forurensingen medfører ingen akutt helserisiko for pasienter, men for sikkerhets skyld stanses salget av flere legemidler med valsartan. Dette skjer for sikkerhets skyld siden langtidsbruk muligens kan gi en litt økt helserisiko. Det forventes mangel på legemidler som inneholder virkestoff valsartan. Derfor kan det være nødvendig å bruke utenlandske pakninger med valsartan eller bytte til et annet legemiddel med tilsvarende virkning.

Pasienter som bruker preparatet må ikke avslutte behandling på egen hånd, men fortsette å ta medisinen sin. Det er mye større fare for helsen å slutte med valsartan enn å fortsette inntil det er tid for å kjøpe ny pakning. Ved neste utlevering vil pasienter som fortsetter med valsartan få legemidlet fra en annen virkestoffprodusent på apoteket.

Pasienter bes ta kontakt med lege eller apotek hvis de har spørsmål, eller er bekymret. Kommunenes helse‐ og omsorgstjenester bes om å være oppmerksomme på egne brukere og pasienter som bruker denne medisinen og bistå med bytte av medisin.