Luker ut uskikkede sjåfører

En informasjonskampanje i Møre og Romsdal skal gjøre alle klar over at de kan miste retten til førerkort dersom de bruker ulovlige rusmidler eller misbruker legemidler.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 27.01.2015

Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, Politiet og Trygg trafikk har gått sammen om å informere ungdom om konsekvensene av ulovlig rusbruk. Sammen har de utviklet informasjonsmateriell og Statens vegvesen besøker videregående skoler for å informere om prosjektet. Samme informasjon blir formidlet via trafikkskoler og legekontorer over hele fylket.

Legemidler en risiko
-Vegtrafikkloven setter forbud mot kjøring under påvirkning av alkohol eller andre berusende eller bedøvende midler, herunder legemidler. En rekke legemidler vil kunne ha virkninger som utgjør en risiko i trafikken, selv i vanlige doser, sier assisterende fylkeslege Cato Innerdal.Ifølge Folkehelseinstituttet vil en standarddose sovemedisin kunne gi en påvirkning av kjøreevnen som tilsvarer 1,2 i alkoholpromille.
-Det er derfor viktig at alle som benytter legemidler som kan påvirke kjøreevnen snakker med sin lege om dette. Følgene av å kjøre under påvirkning av legemidler kan være alvorlige, både for pasienten og for medtrafikanter, understreker Innerdal.

Kan miste rett til førerprøve
Personer i alle aldre har allerede mistet førerkortet på grunn av rusmisbruk i Møre og Romsdal. Du kan miste førerkortet dersom du røyker hasj jevnlig eller misbruker andre rusmidler eller legemidler. Du kan også miste retten til å ta førerprøven for å få førerkort for første gang.
- Dette er det mange som ikke er klar over, og vi ønsker å nå ut og avverge at ungdom prøver narkotika, sier Kjellbjørn Riise Johansen, politispesialist i trafikk ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt.
- For å få det tilbake må du avlegge urinprøver og blodprøver for å dokumentere rusfrihet over en lengre tidsperiode, vanligvis ett år. Personer i alle aldre har allerede mistet førerkortet på grunn av rusmisbruk, sier Johansen.

Treffer ungdom
Informasjonsprosjektet som nå rulles ut vil forebygge både trafikkulykker og rusmisbruk blant ungdom.
Onsdag 28. januar fra kl. 11.30 til kl. 12.45 er Statens vegvesen å treffe på stand på Ulsteinvik videregående skole og fredag 30. januar fra kl. 11.00 til kl. 12.30 er de å treffe på Kristiansund videregående skole.