Medaljedryss til Buskerud-bedrifter i oste-VM

Himmelspannet var en av Buskerud-bedriftene som fikk medaljer for sine oster i oste-VM. F.v. Mette Krag, Einar Krag, Åse Hagen Torset og Joanna Wojcicha.
Himmelspannet var en av Buskerud-bedriftene som fikk medaljer for sine oster i oste-VM. F.v. Mette Krag, Einar Krag, Åse Hagen Torset og Joanna Wojcicha. (Foto: Himmelspannet)

Produsenter fra Buskerud gjorde det strålende i oste-VM som ble avholdt i Bergen 2. – 3. november. Hele 15 medaljer, hvorav én gull, sju sølv og sju bronse til Buskerud er intet mindre enn formidabelt.

Norske osteprodusenter sørget for at 73 medaljer forble i Norge, og Buskerud sto altså for mer enn 20 % av den norske medaljefangsten. I følge Ostebygda-yster Tim Reidar Stenberg gikk mesterskapet over all forventning. Han deltok for første gang, men det blir neppe den siste. Resultatene viser at lokalprodusert ost fra Buskerud er i verdenstoppen.

Eiker Gårdsysteri i Øvre Eiker fikk sølv for sine oster Mutschli og Holtefjell XO. De deltok også i 2016 og 2017 og fikk da bronse for henholdsvis Gruveost og Holtefjell XO.

Himmelspannet i Hemsedal fikk sølv for ostene Geiteberget og Skogshorn og bronse for Solglad.

Ostebygda i Hol er et nylansert samarbeid mellom seks gårder med tilhørende stølsdrift og to ysterier. De fikk gull for osten Leirgrøv og sølv for Leirgrøv Stølsost, Kronblom 2017 og Ekte geitost fra Skurdalen. Trøgost, Kronblom 2016, Kvitost, Presten, Kubbeost og Rød Geit fikk bronse.

World Cheese Awards, eller oste-VM, arrangeres hvert år av den britiske stiftelsen The Guild of Fine Food. Dommernes vurdering ut fra kriterier som farge, tekstur, konsistens, og mest av alt smak, avgjør hvilke oster som er verdig en gull- sølv eller bronsemedalje. Om lag 3500 oster ble bedømt i Bergen, og det ble delt ut rundt 1470 medaljer til oster fra 33 land og fem verdensdeler.

Vi gratulerer osteprodusentene fra Buskerud med fantastiske resultater i oste-VM!

Kontaktpersoner